Razlika između inačica stranice »Lažištipavci«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodan 321 bajt ,  prije 5 godina
bez sažetka
m (Bot: brisanje 34 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q19119 na Wikidati)
[[Cheliferoidea]]
}}
'''Lažištipavci''', lažni štipavci ili '''pseudoškorpioni'''<ref name="meridijani.com">[http://www.meridijani.com/?meridijan=magazines&id=124&brief=881 Lažištipavci ili pseudoškorpioni] (meridijani.com)</ref> ''(Pseudoscorpiones)'' su vrlo sitne, do 8 mm dužine, [[pauk]]olike životinje iz razreda [[arachnida|arahnida]] koje jako podsjećaju na [[škorpion]]e. Rasprostranjene su na svim kontinentima i dosta su česte, ali zbog malih dimenzija ostaju nezapažene. Poznato je i opisano preko 3.000 vrsta lažnih škorpiona. Žive na skrovitim, tamnim mjestima, u pećinamašpiljama, ispod lišća i kamenja, pod korom starog drveća, u gnjezdimagnijezdima [[Ptice|ptica]] i [[sisavci|sisavaca]], na travnatim površinama pa čak i u starim knjigama, slikama.
Lažni štipavci korisni su ljudima jer love ličinke moljaca koji jedu tkaninu, knjižne uši, mrave, grinje i male mušice, a s obzirom na to da su male i nisu agresivne nisu opasne za ljude. Rade se pokusi sa suzbijanjem varroe, nametnika koji napada pčele, uz pomoć lažištipavaca.
 
Tijelo je podjeljenopodijeljeno na dva dijela:
 
*[[prozoma|prozomu]], na kojoj se nalazi 6 pari udova: helicere, pedipalpi i 4 para nogu za hodanje;
*[[opistozoma|opistozomu]], koja se sastoji od 12 segmenata i ne sadrži ekstremitete.
Od škorpiona se razlikuju po tome što nemaju postabdomen. Helicere su im dobro razvijene kao i klještoliki pedipalpi. Otrovne žljezde se nalaze u osnovi pedipalpa, a na njihovim vrhovima se ove žljezde izlijevaju. Hrane se sitnim [[člankonošci|člankonošci]]ma tako što ih hvataju pedipalpima, koji su uvijek istureniispruženi kaprema naprijed, i ubijaju ubrizgavajući otrov, a zatim se žrtva raskidarastriga helicerama i počinje maceriranje i predvarenjepretprobava. PolusvarenaPoluprobavljena hrana se usisava se prednjim crijevom.
 
Na vrhu pokretnog članka helicera otvaraju se kanali paučinaste žlijezde. SekretIzlučina ovih žlijezda služi za pravljenje gnijezda.
 
U [[Hrvatska|Hrvatskoj]] živi čak 109 vrsta iz ovog reda, po čemu je Hrvatska jedna od najraznovrsnijih zemalja u svijetu.<ref name="index.hr">[http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-medju-vodecim-u-svijetu-po-lazistipavcima/258932.aspx Hrvatska među vodećim u svijetu po lažištipavcima] (index.hr)</ref>
 
== Klasifikacija ==
Red Pseudoscorpiones dijeli se na superporodicenatporodice:
[[Chthonioidea]]<br>
[[Neobisioidea]]<br>

Navigacijski izbornik