Razlika između inačica stranice »Inzulin«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nema promjene veličine ,  prije 4 godine
m
uklonjena promjena suradnika 37.205.101.24 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika DarkoV
m (uklonjena promjena suradnika 37.205.101.24 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika DarkoV)
Kada dođe do poremećene regulacije inzulina u tijelu razvija se dijabetes ili [[šećerna bolest]] (lat. ''Diabetes melitus''). Kod šećerne bolesti tipa 1 tijelo ne proizvodi inzulin pa ga je neophodno nadomjestiti. Kod pacijenata šećerne bolesti tipa 2 može se razviti inzulinska rezistencija, tako da organizam nema dovoljnu količinu inzulina. Kada se kod takvih pacijenata više ne uspije održati normalna razina glukoze u krvi s tabletama (oralni [[hipoglikemik|hipoglikemici]], oralni [[antidijabetik|antidijabetici]]) također se započinje s inzulinskom terapijom.
 
Inzulin je [[peptid]] koji se sastoji od 51 [[aminokiseline]], a izgrađen je u obliku dva lanca, međusobno povezana s tridva disulfidna mosta. Proizvodi se u beta stanicama Langerhansovih otoka gušterače. Ime potječe od latinskog ''insula'' što znači otok. Molekularna težina iznosi oko 6.000. Cijeli pankreas producira dnevno oko 80 - 100 jedinica inzulina. Struktura inzulina se nešto razlikuje između životinjskih vrsta i humanog (ljudskog) inzulina. Najsličniji ljudskom inzulinu je svinjski inzulin. Tako se ranije inzulin izolirao ekstrakcijom iz svinjske ili goveđe [[gušterača|gušterače]]. Takav inzulin nije bio najučinkovitiji iako se od ljudskog tek neznatno razlikovao. Problem je bio i u tome što je takav inzulin sadržavao i primjese ostalih struktura pankreasa pri čemu je moglo doći do jakih i po život opasnih [[alergije|alergijskih]] reakcija. Danas se pak inzulin proizvodi kao čist ljudski inzulin tehnologijom [[rekombinacija DNK|rekombinantne DNK]] (proizvodnja uz pomoć genetski modificiranih kvaščevih gljivica ili bakterije [[Escherichia coli|Escherichije coli]]).
 
Inzulin može vezati [[cink]] pri čemu nastaju [[dimeri]] ili dolazi do stvaranja još većih agregata. Primjenjuje se [[parenteralno]] i to [[supkutano]] - pod kožu. Nekoć je primjena inzulina zahtijevala uporabu šprica i igala, međutim danas se skoro svi pripravci inzulina primjenjuju uz pomoć štrcaljki u obliku olovke - "[[Pen systems]]". Takva primjena je praktična za svakodnevna injektiranja, vrlo jednostavna i[[ sterilna]].

Navigacijski izbornik