Razlika između inačica stranice »Seoba naroda«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nema promjene veličine ,  prije 3 godine
ispravak povez.
m (uklonjena promjena suradnika 83.178.235.234 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika Kubura)
(ispravak povez.)
Na udaru Huna prvi su se našli [[Ostrogoti]] koji su se nalazili iznad [[Azovsko more|Azovskog mora]] i poluotoka [[Krim]]. Huni su ih uništili, a jedan dio nepokorenih Ostrogota kasnije će pomagati caru [[Zenon, bizantski car|Zenonu]] u izbacivanju [[Odoakar]]a iz Rima (488.-493.). Od navale Huna, prelazili su Balkanski poluotok te stigli sve do sjevera Italije.
 
Sljedeći narod koji se našao na putu Hunima bili su [[Vizigoti]]. Oni su zatražili dozvolu od [[cara Valensa[[Valens]]a za ulazak u Rimsko Carstvo, a zauzvrat su se njihove snage borile na strani Rima. No unatoč tom dogovoru, Vizigoti su se sukobili s rimskim vlastima u bitci kod Hadrijanapola 378. godine, gdje su rimske snage izgubile, a Vizigoti su počeli harati Europom. Prošli su Grčkom i Dalmacijom te su ušli u Italiju, 410. godine opljačkali Rim te se iz Italije uputili preko [[Galija|Galije]] u [[Hispanija|Hispaniju]], gdje su oko [[428.]] godine osnovali svoju državu između rijeka [[Ebro]] i [[Jucar]].
 
[[Vandali]] su se smjestili u srednjoj Europi te su također bili potisnuti ulaskom Huna. Bježali su pred njima prolazeći kroz Panoniju, Galiju i Hispaniju. Preko [[Gibraltar]]a su ušli u sjevernu Afriku te napravili državu na mjestu bivše Kartage. Iz Kartage su [[455.]] godine napali i spalili Rim. Od tada postoji termin vandalizam za sva oskvrnuća spomenika i kulturnih dobara.

Navigacijski izbornik