Zagrebačka škola ekonomije i managementa: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m link na Davorin Rudolf
Redak 2: Redak 2:
'''Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM)''' obrazuje buduće hrvatske poslovne lidere, ekonomske stručnjake i inovativne poduzetnike. S više od dvije tisuće diplomanata, oko 150 predavača te 1200 studenata, ZŠEM je najveća privatna institucija za visoko obrazovanje u Hrvatskoj. AACSB akreditacija, stečena 2013. godine uvrstila je ZŠEM u zajednicu 5% najkvalitetnijih poslovnih škola u cijelome svijetu. Sama akreditacija predstavlja potvrdu pozicije ZŠEM-a kao vodeće poslovne škole u Hrvatskoj.
'''Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM)''' obrazuje buduće hrvatske poslovne lidere, ekonomske stručnjake i inovativne poduzetnike. S više od dvije tisuće diplomanata, oko 150 predavača te 1200 studenata, ZŠEM je najveća privatna institucija za visoko obrazovanje u Hrvatskoj. AACSB akreditacija, stečena 2013. godine uvrstila je ZŠEM u zajednicu 5% najkvalitetnijih poslovnih škola u cijelome svijetu. Sama akreditacija predstavlja potvrdu pozicije ZŠEM-a kao vodeće poslovne škole u Hrvatskoj.


Dekan ZŠEM-a je dr.sc. [[Đuro Njavro]], a predsjednik Upravnog vijeća ZŠEM-a akademik Davorin Rudolf.
Dekan ZŠEM-a je dr.sc. [[Đuro Njavro]], a predsjednik Upravnog vijeća ZŠEM-a akademik [[Davorin Rudolf]].


== '''Misija i vizija''' ==
== '''Misija i vizija''' ==

Inačica od 30. prosinca 2017. u 12:46

Zagrebačka škola ekonomije i managementa

Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM) obrazuje buduće hrvatske poslovne lidere, ekonomske stručnjake i inovativne poduzetnike. S više od dvije tisuće diplomanata, oko 150 predavača te 1200 studenata, ZŠEM je najveća privatna institucija za visoko obrazovanje u Hrvatskoj. AACSB akreditacija, stečena 2013. godine uvrstila je ZŠEM u zajednicu 5% najkvalitetnijih poslovnih škola u cijelome svijetu. Sama akreditacija predstavlja potvrdu pozicije ZŠEM-a kao vodeće poslovne škole u Hrvatskoj.

Dekan ZŠEM-a je dr.sc. Đuro Njavro, a predsjednik Upravnog vijeća ZŠEM-a akademik Davorin Rudolf.

Misija i vizija

Misija ZŠEM-a je prenijeti vrijednosti, znanja i vještine potrebne studentima za dugoročan uspjeh u globaliziranom poslovnom svijetu izloženom stalnim tehnološkim i tržišnim promjenama.

S ciljem ispunjenja misije, predavači ZŠEM-a daju svoje doprinose, u prvom redu znanstvene, a zatim i doprinose razvoju struke i nastavnog procesa. Usredotočeni smo na pružanje visokokvalitetnih programa polaznicima preddiplomskog i diplomskih studija. Nadalje, ZŠEM pridonosi profesionalnom razvoju menadžera i stručnjaka putem seminara unutar Executive Education programa. Širi društveni utjecaj ZŠEM-a očituje se kroz interakcije svih sudionika s poslovnom zajednicom. Misija ZŠEM-a ispunjava se kroz:

• Njegovanje poslovnih vrijednosti i prenošenje tih vrijednosti kao važnoga koda, ugrađenog u život Škole i u sve razine stručnog obrazovanja naših polaznika

• Usvajanje, prenošenje i povećanje znanja iz područja ekonomije i poslovne administracije

• Usvajanje i prenošenje vještina potrebnih za poslovanje na globalnoj razini, te za prilagođavanje tržišnim i tehnološkim promjenama.

Vizija ZŠEM-a jest postati prepoznatljivom kao vodećom međunarodno akreditiranom školom ekonomije i menadžmenta u Republici Hrvatskoj, s velikom zajednicom alumnija, uspješno obrazovanih i zaposlenih studenata, koja se stalno povećava i obogaćuje svoj fond znanja i vještina.

ZŠEM promiče visoke etičke i moralne vrijednosti poslovanja, odgovornost prema čovjeku, zajednici i prirodi, njegujući toleranciju, razumijevanje različitosti i kulturu dijaloga. ZŠEM je otvoren za sve polaznike koji prihvaćaju nastavni program, kodeks ponašanja i etiku koju promiče Škola.

Akreditacije i priznanja

Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM) je reakreditirana visokoškolska ustanova – Potvrda Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, KL: UP/I-602-04/12-13/00009, UR.BR: 533-07-12-0002, od 27.02.2013.

Zagrebačka škola ekonomije i managementa postigla je i međunarodnu akreditaciju te je postala prvom AACSB akreditiranom poslovnom školom u Hrvatskoj. Budući da je time ušla u zajednicu pet posto (5%) najkvalitetnijih poslovnih škola u cijelome svijetu, sama akreditacija predstavlja potvrdu pozicije ZŠEM-a kao vodeće poslovne škole u Hrvatskoj. AACSB (The Association to Advance Collegiate Schools of Business), osnovana 1916. godine, je najstarija međunarodna institucija čija je misija unapređenje kvalitete poslovnog obrazovanja kroz usklađivanje standarda kvalitete koje vodi akreditaciji, kroz odgovoran i promišljen leadership i kroz ponudu usluga koje čine dodanu vrijednost. Za korisnu usporedbu valja spomenuti kako se u zajednici akreditiranih škola nalaze renomirana sveučilišta diljem svijeta, primjerice Harvard, Yale, Stanford i mnoga druga, čije je standarde sada dostigla i potvrdila Zagrebačka škola ekonomije i managementa.

Zagrebačka škola ekonomije i managementa tijekom svog desetogodišnjeg rada prepoznata je zbog kvalitete programa, međunarodnih standarda kojih se pridržava, i po statistikama zapošljavanja diplomanata. Posebno nas raduje što je poslovna zajednica među prvima prepoznala kvalitetu našeg rada. Francuski portal Eduniversal proglasio je Zagrebačku školu ekonomije i managementa najboljom poslovnom školom u Hrvatskoj za 2008., 2009., 2010., 2011., 2012., 2013., 2014. , 2015., 2016. i 2017. godinu. Ovo istraživanje sastoji se od ankete, koja ispituje mišljenja dekana poslovnih škola i ekonomskih fakulteta diljem svijeta, u kojem oni utvrđuju najbolje poslovne škole u različitim zemljama.

S ponosom ističemo kako prema ovom istraživanju ZŠEM nije samo najbolja poslovna škola u Hrvatskoj, već je i jedina uvrštena u kategoriju 4 Palme koja predstavlja izvrsnost top poslovnih škola sa značajnim međunarodnim utjecajem. Eduniversal je prepoznao i kvalitetu Specijalističkih diplomskih stručnih studija (MBA programa), u kojem je nekoliko MBA specijalizacija uvršteno među 200 najboljih na svijetu (Management, Marketing, Financije i bankarstvo, Upravljanje ljudskim potencijalima, Računovodstvo i revizija, Management informacijskih sustava), dok je specijalizacija IZ Kvantitativnih financija uvrštena među 100 najboljih na svijetu. Ipak, najveće priznanje koje možemo dobiti je uspjeh naših studenata i diplomanata. Dnevne tiskovine i poslovni tjednici često prate uspjehe naših studenata, od njihovih uspjeha na svjetskim natjecanjima, do inovativnih poduzetničkih ideja.

Povijest

Zagrebačka škola ekonomije i managementa započela je s radom u rujnu 2002. godine, upisom prve generacije studenata. No, taj je početak zapravo bio kulminacija dugogodišnjeg rada pojedinaca, koji su imali cilj dovesti najbolje prakse svjetskih poslovnih škola u Hrvatsku te stvoriti poslovnu školu koja bi bila rasadnik talentiranih poslovnih ljudi i izvor komparativne prednosti Hrvatske u novim okvirima tržišnog natjecanja. Između tih zaslužnih pojedinaca valja izdvojiti pokojnog Josipa Bombellesa, professora emeritusa ekonomije sa Sveučilišta John Carroll u američkom Clevelandu. Veliki domoljub i potomak aristokratske obitelji bio je prvi i doživotni predsjednik Upravnog i Programskog vijeća ZŠEM-a, nesebično mu posvetivši sve svoje znanje i energiju, brinući se da stasa u jednu od najboljih poslovnih obrazovnih institucija.

2002. godine ZŠEM upisuje prvu generaciju od stotinjak studenata na preddiplomskom studiju ekonomije i menadžmenta .

2004. godine ZŠEM postaje prva poslovna škola u Hrvatskoj koja je primljena u elitno društvo članica AACSB-a (Association to Advance Collegiate Schools of Business), najuglednije svjetske udruge za međunarodno akreditiranje poslovnih škola i ekonomskih fakulteta. ZŠEM ovime dokazuje međunarodne standarde izvrsnosti u poslovnom obrazovanju.

2007. godine stasa prva generacija diplomanata ZŠEM-a. Alumniji iz te generacije još su uvijek u kontaktu sa Školom preko Career Centra te aktivno sudjeluju u njezinom životu.

2008. godine Eduniversal po prvi puta proglašava Zagrebačku školu ekonomije i managementa najboljom poslovnom školom u Hrvatskoj. ZŠEM ovu titulu, koja se dodjeljuje svake godine, još uvijek s ponosom drži, ostavljajući tako iza sebe sve druge hrvatske poslovne škole i ekonomske fakultete.

2011. godine Eduniversal uvrštava  ZŠEM-ove MBA specijalizacije među 200 najboljih na svijetu, dok specijalizaciju iz Kvantitativnih financija uvrštava među 100 najboljih na svijetu.

2012. godine ZŠEM je po prvi puta posjetio Predsjednik Republike Hrvatske te Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, kao i Guverner HNB-a. ZŠEM vrlo često posjećuju ugledne osobe iz društvenog, poslovnog i političkog života kako iz Hrvatske tako i iz cijelog svijeta u okviru naših nastojanja za unaprjeđenjem dijaloga u zajednici.

2013. godina ostat će zapamćena po velikom međunarodnom uspjehu ZŠEM-a i njegovom etabliranju na svjetskoj akademskoj sceni. Naime, ZŠEM je u lipnju iste godine stekao AACSB akreditaciju koja ga svrstava među 5% najprestižnijih poslovnih škola i sveučilišta u svijetu, primjerice Harvard, Yale, Columbia, St. Gallen. ZŠEM je u kratkom vremenu prešao veliki put. Ipak, izazovi se nastavljaju, a ZŠEM je spreman na njih odgovoriti zahvaljujući pri tom svim svojim studentima, profesorima, suradnicima, zaposlenicima i prijateljima iz zajednice na aktivnoj ulozi u životu Škole bez čije podrške ne bi bio najbolji.

2014. godine ZŠEM pokreće preddiplomski studij – Poslovno pravo i ekonomija.

2015. godine Eduniversal je na Harvardu ZŠEM-u dodijelio nagradu u kategoriji 4 Palme te ga proglasio najboljom poslovnom školom u Hrvatskoj sa značajnim međunarodnim utjecajem. Iste godine ZŠEM pokreće preddiplomski studij – Poslovna matematika i ekonomija.

2016. godine ZŠEM nastavlja s aktivnostima internacionalizacije Škole te upisuje rekordan broj stranih studenata za hrvatske prilike. Od osnutka pa sve do danas na ZŠEM-u je u sklopu međunarodne razmjene sudjelovalo više od 1700 studenata.

Studijski programi

Studijski program Jezik izvođenja ECTS Trajanje Titula
Preddiplomski studiji Studij ekonomije i managementa HR / EN 240 4 godine bacc. oec.
Studij poslovnog prava i ekonomije HR 240 4 godine bacc. iur. oec.
Studij poslovne matematike i ekonomije EN 240 4 godine bacc. math. oec.
Diplomski studiji Diplomski studij, MBA program HR / EN 60 1 godina MBA
Executive MBA program EN 60 1 godina MBA
Doktorski studij Doctor of Business Administration

Sheffild Hallam University

EN 4 godine DBA

Preddiplomski studij ekonomije i managementa (240 ECTS)

- na hrvatskom i engleskom jeziku

Preddiplomski studij ekonomije i managementa, vođen od najboljih hrvatskih i međunarodnih stručnjaka, dat će vam temelje da napravite prvi korak za svoju karijeru. Kroz četverogodišnji program studenti slušaju kolegije iz područja ekonomije, managementa, računovodstva, financija i izbornih predmeta koji su izabrani prema osobnim preferencijama studenta.

Studenti će tijekom studija imati priliku naučiti kako se prilagoditi u globalnom poslovnom svijetu, steći će komunikacijske vještine kroz interaktivne zadatke, projekte i posjete tvrtkama. Studenti imaju priliku raditi u malim grupama, slušati predavanja najboljih hrvatskih i inozemnih stručnjaka, što im ujedno pruža visoku kvalitetu obrazovanja. Nakon završetka studija imat će priliku odabira širokog područja bankarstva, računovodstva, fi nancijskog managementa, marketinga.

Više o programu možete vidjeti ovdje

Preddiplomski studij poslovnog prava i ekonomije (240 ECTS)

- na hrvatskom jeziku

Preddiplomski studij poslovnog prava i ekonomije priprema studente za uspješne karijere korporativnih pravnika koji se izvrsno snalaze u današnjem poslovnom svijetu na području poslovnog prava, poslovne administracije i ekonomije. Studij se izvodi na hrvatskom jeziku, interaktivno, u malim grupama, a profesori su stručnjaci obrazovani u Hrvatskoj i svijetu.

Osim kvalitetom znanja iz poslovnog prava i ekonomije te poslovne administracije, upisom studija studenti stječu međunarodno iskustvo, suradnju s poslovnom zajednicom, vrijednosti i vještine potrebne za uspjeh u poslovnom svijetu koje ih time izdvajaju od drugih pravnika, ekonomista i menadžera.

Poslovno pravo i ekonomija studij je koji na moderan način priprema buduće korporativne pravnike na izazovne karijere u institucijama Europske unije, međunarodnim korporacijama, osiguravajućim društvima, javnom i privatnom sektoru, profitnim i neprofi tnim organizacijama, ali i daje čvrste temelje za nastavak akademske karijere.

Više o programu možete vidjeti ovdje

Preddiplomski studij poslovne matematike i ekonomije (240 ECTS)

- na engleskom jeziku

Preddiplomski studij poslovne matematike i ekonomije s naglašenom poslovno-ekonomsko-matematičkom kvantitativnom komponentom obrazuje fi nancijske stručnjake za rad u bankarskom i fi nancijskom sektoru, kao i u proizvodnim, distribucijskim, logističkim, telekomunikacijskim, softverskim i ostalim kompanijama u Hrvatskoj i svijetu.

Studij se izvodi na engleskom jeziku, u grupama koje omogućavaju profesorima da se posvete studentima te uz puno individualnih vježbi i konzultacija. Studij je izrađen na temelju hrvatskih i svjetskih potreba na tržištu rada, a podržali su ga matematički stručnjaci iz akademskog svijeta i prakse u Hrvatskoj i svijetu, koji surađuju sa ZŠEM-om.

Prve dvije godine posvećene su temeljnim matematičkim i ekonomskim predmetima s uvidima u predmete s primjenama matematike u ekonomiji i poslovnoj administraciji. Na taj se način usvajaju teorijska znanja, ali uz intenzivno korištenje informacijske tehnologije i postojećih soft vera. Na višim godinama studenti uče samostalno programirati matematičke algoritme za rješavanje problema u poslovnoj praksi. Kreiran je i predmet Capstone u kojem studenti sudjeluju u izradi projekata i rješavanju poslovnih slučajeva koristeći sva stečena znanja do tada. Također, na završnoj godini studentima se nude izborni predmeti koji im omogućavaju profi liranje u smjeru fi nancijske matematike i/ili optimizacije.

Više o programu možete vidjeti ovdje

Diplomski studij, MBA program (60 ECTS)

Na MBA programu studenti mogu odabrati General MBA program ili svoj studij kreirati prema jednoj od deset koncentracija s kolegijima koji ih usmjeravaju prema željenom području poslovne administracije. MBA program traje godinu dana, a studentima pruža detaljna znanja i vještine iz svih ključnih područja poslovne administracije, koja će im omogućiti praktičnu primjenu na radnom mjestu.

Osim ZŠEM-ovih profesora i stručnjaka, na diplomskom studiju predaju i međunarodni profesori s prestižnih američkih i europskih sveučilišta kao što su SDA Bocconi u Milanu ili University of Michigan u Ann Arboru, SAD.

Uz sve prednosti koje ZŠEM-ovci imaju (usluge Career centra i umrežavanje, međunarodna razmjena i usluge Ureda za međunarodnu suradnju, rad u manjim grupama, poticanje kvalitete kroz osobni pristup i stalne konzultacije), na diplomskom studiju se dodatno koriste računalne simulacije, međunarodni i domaći poslovni slučajevi te grupni projekti kako bi se studentima prenijelo praktično iskustvo. Program je prilagođen zaposlenim osobama te se predavanja održavaju radnim danom u popodnevnim satima i subotom.

MBA program ZŠEM-a otvoren je i za neekonomiste uz pohađanje pripremnog semestra, kao i za polaznike s prethodno završenim trogodišnjim studijem (180 ECTS) uz prethodno polaganje razlikovne godine.

Koncentracije:

> General MBA

> Računovodstvo, revizija i porezi

> Financije i računovodstvo

> Financije i bankarstvo

> Upravljanje ljudskim potencijalima

> Management

> Management informacijskih sustava

> Marketing

> Kvantitativne financije

> Upravljanje lancem opskrbe

> Turizam

Više o programima možete vidjeti ovdje.

Executice MBA program (60 ECTS)

Executive MBA koncipirani je za kandidate s minimalno tri godine iskustva koji su željni stjecanja novih vještina. Po uzoru na najbolje svjetske programe MBA pruža jedinstvenu mogućnost za usavršavanje vikendima bez zanemarivanja poslovnih i obiteljskih obaveza.

Program se sastoji od dva dijela: obavezni predmeti i pisanje diplomskog rada. Dinamičnost programa provedena je kombinacijom 50% predavanja i 50% grupnih zadataka na internetskoj platformi (LMS). Studenti su izazvani razmišljati o sadašnjim i budućim izazovima u upravljanju i poslovnom svijetu, a njihove vještine se razvijaju kroz više dimenzija, uključujući i razvoj strategija, organizacijskog ponašanja i vodstvo etičkih poduzeća. Kroz praktične projekte tijekom studija studenti istodobno razvijaju svoje vještine i znanja.

Više o programu možete vidjeti ovdje.                                                                                                         

Short Programs

Summer School

Svake godine u lipnju i srpnju održava se međunarodni Summer School program u trajanju od tri tjedna koji nudi priliku za upoznavanje sa studentima iz zemalja širom svijeta. Dinamična skupina stranih studenata svakog ljeta dolazi u Zagreb, gdje dio svoga ljeta posvećuje poslovnom obrazovanju. Summer School program nudi niz predmeta iz područja ekonomije i menadžmenta te fakultativnih izleta:

> Grad Zagreb

> Nacionalni park Plitvička jezera

> Zadar

> Hrvatsko zagorje

Nakon završetka programa studenti ostvaruju 9-12 ECTS bodova.

Leadership in a Croatian Winterland

Culinary Management

Cross-Cultural Negotiations

Tailor-made business and cultural immersion programs

Međunarodna studentska razmjena

Svake akademske godine više od 17% studenata odlazi na međunarodnu razmjenu. Studenti mogu izabrati između više od 130 partnerskih sveučilišta rasprostranjenih diljem svijeta te proširiti svoje obzore, steći vrijedna iskustva, upoznati drugu kulturu i steći nove prijatelje. Međunarodna studentska razmjena ne zahtijeva dodatne troškove školarine! Suradnja s partnerskim sveučilištima funkcionira obostrano, pa tako i studenti s navedenih sveučilišta odabiru razmjenu na ZŠEM-u. Na taj način studenti mogu iskusiti međunarodno radno okruženje i na ZŠEM-u. Mnogi se studenti odlučuju za nastavak školovanja u inozemstvu, u čemu im rado pružamo podršku. U svijetu bez granica, međunarodno iskustvo itekako može činiti razliku u karijeri, ali i obogatiti studentski život.

Međunarodna partnerska sveučilišta

Razvoj karijera

Career centar ZŠEM-a pomaže studentima u planiranju karijere, pripremi za proces zapošljavanja te posreduje između studenata i poslovne zajednice. 94% studenata ZŠEM-a prvi posao pronalazi tijekom ili kroz godinu dana po završetku studija. Mnogi studenti ZŠEM-a pronalaze pripravništva i stalne poslove u inozemstvu. Ovo je sve moguće zahvaljujući Career centru ZŠEM-a koji priprema studente za tržište rada.

Kako napisati dobar životopis? Kako se ponašati na razgovoru za posao? Koji posao najviše odgovara pojedinom studentu? Gdje tražiti radno mjesto? Na sva ova pitanja studenti pronalaze odgovore putem radionica i savjetovanja. Career centar prati karijeru svakog studenta još dugo nakon diplome, nudi im posebne ponude za stručno usavršavanje te je uvijek dostupan za dodatna savjetovanja. Gotovo svakodnevno studenti primaju obavijesti o slobodnim radnim mjestima. Često obavijesti o navedenim radnim mjestima nisu objavljene nigdje drugdje, jer poslodavci preko ZŠEM-a traže zaposlenike iz naše bogate obitelji alumnija.

Vanjske poveznice