Baskijski nacionalizam: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
ispravak datuma i/ili općeniti ispravci
(Rescuing 1 sources and submitting 0 for archiving.) #IABot (v2.0)
m (ispravak datuma i/ili općeniti ispravci)
[[Datoteka:Muralbelfast2.jpg|mini|200px|Mural u katoličkom dijelu [[Belfast]]a u potporu neovisnoj Baskiji]]
 
'''Baskijski nacionalizam''' (baskijski:''Eusko abertzaletsuna'') je politički pokret koji zagovara bilo daljnju političku autonomiju ili, uglavnom, punu neovisnost [[Baskija|Baskije]] u širem smislu. U cjelini, podrška za baskijski nacionalizam je jača u [[Baskija (autonomna zajednica)|baskijskoj autonomnoj zajednici]] i sjeverozapadnoj [[Navara|Navari]], dok u [[Sjeverna Baskija|Francuskoj Baskiji]] podrške nije tako jaka, ali još uvijek jako rasprostranjena.
 
Baskijski nacionalizam, u rasponu na tri različite regije u dvije države ([[Baskija (autonomna zajednica)|autonomne zajednice Baskije]] i [[Navara|Navare]] u Španjolskoj, te Sjeverne Baskije u Francuskoj) je "iredentističke prirode" <ref>http://books.google.hr/books?id=2a0okm0vyZwC&pg=PA111&lpg=PA111&dq=catalan+irredentism&source=bl&ots=4IyH348_Wb&sig=OaiXl7DbnKQwbGXT7ksteEWpqAM&hl=es&ei=dBVuStKvDYqCtgfbvqGJDA&sa=X&oi=book_result&ct=result&redir_esc=y </ref> jer favorizira političko ujedinjenje svih tih pokrajina koje su razdijeljene na dvije postojeće države.
 
== Prapočela ==
Isto to je spomenuo Juan de Perochegui u svojoj knjizi objavljenoj 1769. pod naslovom " Podrijetlo Bascongada naroda i njegova jezika. " ("Origen de la Nación Bascongada y de su lengua")
 
Landázuri iz Alave govorio godine 1780. o "país bascongado" ("baskijskoj zemlji "), a godine 1798. je objavio svoju "građansku povijest M.N. i M.L. Provincije Alava" , koji označava tradicionalni neovisnost Alava i Vizcaya. Taj rad je bio vrlo kontroverzan i započeo eru književnosti u obrani neovisnosti baskijskih teritorija kkako ih je odredio Pedro Novia de Salcedo u svojoj knjizi "Obrana zakonodavne i gospodarske povijeste kneževina Biskaje i Alave te pokrajine i Gipuzkoa" također obuhvaćajući u ovoj tezi nebaskijske autore kao što su Pérez Villamil, Vicente de la Fuente, Danvila i Collado i Oliver Hurtado. Nasuprot njima je bili Luis Salazar y Castro. <ref>{{Citiranje časopisa |url=http://www.jaybarra.net/Los_Fueros_vascos.html |accessdate=15. Svibanjsvibnja 2014. |title=Arhivirana kopija |archiveurl=https://web.archive.org/web/20111001070730/http://www.jaybarra.net/Los_Fueros_vascos.html |archivedate=1. Listopadlistopada 2011. }}</ref>
 
Nakon prve francuske invazije 1794. zastupnici iz Gipuskoe su tražili francusku zaštitom za formiranje neovisne pokrajine pod zaštitom Republike, što nije prihvaćeno od strane Francuza. <ref>http://www.euskomedia.org/PDFAnlt/congresos/01/01715734.pdf</ref>
 
Izvana, godine 1801., njemački istraživač [[Alexander von Humboldt|Humboldt]] putuje zemljom i naziva je izičito "baskijsko nacijom." Deset godina kasnije, lapurdijski senator Garat, koji je smatrao da su Baski potomci Feničana, predložio je caru Napoleonu formiranje "Nacionalna države Baska" koji će se zvati ''Nova Fenicija'' s područjima na obje strane Pirineja, koji će se grupirati u dva odjela, Novi Tir i Novi Sidon i čija bi zastava i grb bili od Navare, koji su smatrani jednim od brodova Tira <ref>http://lapurdum.revues.org/309</ref> i Juan Antonio de Iza Zamácola objavio je 1818. "Povijest baskijskih nacija s obje strane Pirineja i obala kantabrijskog mora ( Auch , 1818., tri sveska.)"
 
Upravo je izaslanstvo Navare bila ustanova koja je godine 1864. pozvala ostale tri pokrajine na sudjelovanje u zajedničkom projektu koji on naziva "Laurac bat", <ref>"Laurak bat" po suvremenom pravopisu</ref> odnosno, "četiri su jedan".
 
Zuberoanac [[Agosti Xaho]] smatra se prethodnikom baskijskog nacionalizma. Godine 1836. izvodi eksplicitno formuliranje baskijskog nacionalizma u svojoj knjizi "Put Navarom tijekom ustanka Baska".
Nacionalizam se pojavio snažnije u kasnom devetnaestom stoljeću, nakon centralističke politike provođene nakon trećeg karlističkog rata, koji je dovelo do gotovo potpunog uklanjanja srednjevjekovnih autonomija i povlastica (fuerosa) .
 
U svojim memoarima (1852.), a Francisco Espoz y Mina navodi: "Gipuzkoanci, Biskajci i Alavezi u interesu prava na državljanstva uvijek su otišli zajedno s Navarezima". <ref>http://books.google.es/books?id=DtcCAAAAYAAJ&pg=PA1#v=onepage&q&f=false </ref>
 
Godine 1881 Pedro de Soraluce-Zubizarreta je autor jedne od zastava Baskije ( sic ) s crvenom bojom koja predstavlja Navaru i bijelom koja predstavlja ostale tri provincije Bascongadas s kojom je paradirao po Parizu te godine u počast Victora Hugoa. Oznaka je popraćena zlatnom zvijezdom na svakom uglu, grbom s četiri provincije s kraljevskom krunom na svakoj četvrti glava maurskog kralja za spomen i Laurac lauburu šišmiš iznad amblema s bojama Španjolske, u znak sjećanja na baskijsko-navarsko bratstvo.<ref>http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=897702 </ref><ref>http://elpais.com/diario/2001/01/14/paisvasco/979504822_850215.html</ref>
 
Prvo otvoreno nacionalistička politička stranka bila je EAJ - PNV nacionalistička stranka koju je osnovao 1895. Sabin Arana ,<ref>José Luis de la Granja Sáinz, Cronología de Sabino Arana (1865-1903), en Sancho el sabio. Revista de cultura e investigación vasca, ISSN 1131-5350, • Nº 31, 2009, págs. 285-298 Enlace al texto completo Consultado: 08-3-2011. </ref> koji je favorizirao neovisnost Biskaje i konfederaciju bakijskih država Iako se u povojima temeljio načelima romantičnog nacionalizma tog vremena koji je uključivao i rasizam, trenutno <ref>http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2566424</ref> se fokusira na pravo demokratskog izbora građana.<ref>"Como nacionalistas vascos trabajaremos por articular políticamente los territorios vascos, pero manteniendo en todo momento que ni la historia ni la geografía según esquemas pasados son realidades determinantes a futuro. En la cultura política democrática que profesamos, los proyectos políticos se legitiman por el consentimiento explícito de la ciudadanía. El futuro común de los vascos se ha de configurar en torno a un proyecto libre y democráticamente compartido." Conferencia de 15-04-08 de I. Urkullu, presidente del EAJ-PNV. </ref>
 
== Fuerosi i karlizam ==
Godine 1959 , grupa mladih nacionalista (Abertzaleak ) osnovali su separatističku skupinu ETA. Aktivizam te skupine- slike, bacanje baskijskih zastava, pamfleta – prerastao je u nasilje nakon šokantnih otkrića o mučenju bavili su se pojavile od strane španjolske policije na baskijskih aktivista tijekom represije usredinom 1960-ih. Do tada, ETA je usvajala marksističku revolucionarnu teoriju. Nadahnuta pokretima poput kubaske revolucije i Ho Chi Minha u Vijetnamu, skupina je težila uspostavljanju neovisne socijalističke kroz nasilje. ETA-ini prvi potvrđeni atentati dogodili su se godine 1968. Na intelektualnoj razini, umjesto rase, organizacija je naglašavala ideje važnosti jezika i običaja.
 
Kad je Španjolska ponovno uspostavljena kao demokracija godine 1978., obnovljena je autonomija Baska, koja je postigla određeni stupanj samouprave, bez presedana u suvremenoj povijesti Baskije. <ref>Mughal, Muhammad Aurang Zeb. 2012. Spain. Steven L. Denver (ed.), Native Peoples of the World: An Encyclopedia of Groups, Cultures, and Contemporary Issues, Vol. 3. Armonk, NY: M .E. Sharpe, pp. 674-675. </ref> Tako su, na temelju fuerosa i njihovog Statuta autonomije, Baski dobili vlastite policijske snage i upravljanje vlastitim javnim financijama, praktički bez intervencije iz središnje Vlade Španjolske. Baskijsku autonomnu zajednicu je predvodila demokršćansko PNV od osnutka u ranim 1980-tim do 2009. kad je PSE dobila vlast. U Navarri , baskijski nacionalizam nije uspio steći kontrolu nad vladom Autonomne zajednice, kojom vladavladali UPN, ali baskijske nacionalističke stranke vode mnoga vijeća male i srednje veličine.
 
Iako je Francuska centralizirana država, Abertzaleen Batasuna, baskijska nacionalistička stranka, je prisutna u nekim općinama kroz lokalne izbore.
19.624

uređivanja

Navigacijski izbornik