Belfast

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Grb Belfasta
Albertov sat

Belfast (engl.: Belfast, irski: Béal Feirste, u prijevodu Ušće rijeke Farset) je grad u Ujedinjenom Kraljevstvu i glavni grad Sjeverne Irske.

Najveći je grad u Sjevernoj Irskoj i u provinciji Ulster, a drugi je po veličini grad na otoku Irskoj poslije Dublina. Po popisu iz 2001. u užoj gradskoj jezgri bilo je 276 459 stanovnika, a u širem 579 276. Grad je smješten na ušću rijeke Lagan i nalazi se na mjestu idealnom za trgovinu koja je proslavila Belfast. Okružuju ga brda Castlereagh Hills i Antrim Hills. Grad leži na granici okruga Antrim i Down.

Povijest[uredi VE | uredi]

Područje Belfasta nastanjeno je od brončanog doba. Veliki prsten, prapovijesni krug 5 000 godina star, nalazi se blizu grada, a ostaci utvrđenja iz željeznog doba mogu se vidjeti i danas po okolnim brdima. Postao je značajnije naselje u 17. stoljeću kada su ga naselili Englezi i Škoti. Belfast je cvjetao i kao trgovački i industrijski centar u 18., 19. i 20. stoljeću, a zahvaljujući naprednoj industriji platna, konopaca, duhana, te brodogradnji postao je najjači industrijski centar u Irskoj. Na početku 20. stoljeća, Belfast je bio veći grad od Dublina.

Znamenitosti[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]