Damir Jugo: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m poveznice, uredio izvore
m sitno
Redak 1: Redak 1:
'''Damir Jugo''' (Zagreb, 2. svibnja 1984.) hrvatski je teoretičar i praktičar [[Odnosi s javnošću|odnose s javnošću]], profesor strateškog i kriznog komuniciranja te jedan od najcjenjenijih hrvatskih stručnjaka za odnose s javnošću.
'''Damir Jugo''' (Zagreb, 2. svibnja 1984.) hrvatski je teoretičar i praktičar [[Odnosi s javnošću|odnosa s javnošću]], profesor strateškog i kriznog komuniciranja te jedan od najcjenjenijih hrvatskih stručnjaka za odnose s javnošću.


== Biografija ==
== Biografija ==

Inačica od 24. veljače 2020. u 13:19

Damir Jugo (Zagreb, 2. svibnja 1984.) hrvatski je teoretičar i praktičar odnosa s javnošću, profesor strateškog i kriznog komuniciranja te jedan od najcjenjenijih hrvatskih stručnjaka za odnose s javnošću.

Biografija

Damir Jugo dekan je Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment iz Zagreba te predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske.[1] Osim magisterija znanosti na temu strateškog komuniciranja te doktorata znanosti na temu kriznog komuniciranja, autor je dva udžbenika; Strategije odnosa s javnošću i Menadžment kriznog komuniciranja te desetaka znanstvenih radova objavljenih u vodećim hrvatskim i svjetskim znanstvenim časopisima. Konzultant je za strateško komuniciranje s više od 15 godina iskustva u praksi odnosa s javnošću.

Akademska karijera

Imenovanjem za dekana Edward Bernays Visoke škole 2003. postao je najmlađi dekan odnosno čelnik jednog visokog učilišta u Hrvatskoj s 29 godina.[2] Redovito surađuje i sa Sveučilištem u Dubrovniku te Sveučilištem u Mostaru na kojima izvodi nastavu na Odjelu za komunikologiju odnosno Filozofskom fakultetu. Dugi niz godina predavao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu gdje je izvodio nastavu na smjeru „odnosi s javnošću“ preddiplomskog i diplomskog studija novinarstva, a danas izvodi nastavu na specijalističkom poslijediplomskom studiju Odnosi javnošću. Član je više uredništava i programskih odbora u znanstvenim časopisima i konferencijama, među kojima se ističu Communication Management Review[3], međunarodni znanstveni časopis kojem je pokretač i prvi glavni urednik te Communication Management Forum, međunarodne znanstvene konferencije kojoj je utemeljitelj i predsjednik programskog odbora. Među rijetkim je hrvatskim autorima koji je objavljivao radove u vodećim svjetskim znanstvenim časopisima poput Journal of Communication Management, Public Relations Review  i Corporate Communication: An International Journal.

Član je brojnih povjerenstava, radnih skupina i tijela iz područja visokog obrazovanja, poput onih za izradu nacrta prijedloga Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, Hrvatskog povjerenstva za praćenje bolonjskog procesa (HPBP)  te Sektorskog vijeća XVIII Informacije i komunikacije Ministarstva znanosti i obrazovanja. 2019. godine izabran je na mandat od četiri godine za predsjednika Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, tijela u sustavu hrvatskog visokog obrazovanja čiji je djelokrug rada definiran sukladno Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, a koje okuplja 38 veleučilišta i visokih škola koje u Hrvatskoj izvode stručne studije. Damir Jugo je po svojoj dužnosti član i Rektorskog zbora Republike Hrvatske[4].

Jugo je veliki zagovaratelj stručnih studija i njihove ravnopravnosti s onim sveučilišnima, dualnog modela obrazovanja, potrebe usklađivanja obrazovanog sustava sa tržištem rada te ravnopravnosti javnih i privatnih visokih učilišta.[5]

Godine 2018. primio je Plaketu za doprinos razvoju odnosa s javnošću, integrirane komunikacije i medija u jugoistočnoj Europi koja se dodjeljuje u sklopu međunarodne znanstvene konferencije PR Days Mostariensis.[6]

Profesionalna karijera

Karijeru u odnosima s javnošću započeo je u konzultantskoj kući Hauska & Partner, nakon čega prelazi u agenciju za upravljanje komuniciranjem Millenium promocija.
Kao izvršni direktor, a potom i član Uprave upravljao je brojnim projektima te savjetovao korporacije, organizacije i institucije iz područja gospodarstva, politike, obrazovanja i nevladinog sektora.
Za komunikacijsku podršku projektu „Za žene u znanosti“ L'Oreala i UNESCO-a dobio nagradu Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) za najbolji CSR projekt u 2008. godini. Utemeljenjem Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment 2013. godine postaje njezin prvi dekan, ujedno i najmlađi dekan u Republici Hrvatskoj.

Objavljene knjige i odabrani radovi

  • Jugo, Damir (2012): Strategije odnosa s javnošću, Profil knjiga, Novelti Millenium, Zagreb.
  • Jugo, Damir (Tomić, Zoran): Komunikacijska strategija Hrvatske za ulazak u EU // Hrvatska i Europa; Strahovi i Nade / Šiber, I. (ur.), Zagreb : FPZG, 2011.. Str. 189-208.
  • Jugo, Damir (Skoko, Božo): Odnosi s javnošću za nevladine i neprofitne organizacije // Odnosi s javnošću za organizacije civilnog društva / B, Hajoš i B. Skoko (ur.).Zagreb: HUOJ, 2009.. Str. 7-21.
  • Jugo, Damir (Tipurić, Darko; Skoko, Božo; Mešin, Marina): Crisis Management Dilemmas: Differences in Attitudes towards Reactive Crisis Strategies among future Business Professionals in Croatia. // Montenegrin Journal of Economics. 9 (2013) , 2; str. 27-37.
  • Jugo, Damir (Borić, Stanko; Preselj, Vladimir): Analiza razvoja odnosa s javnošću u Hrvatskoj od 2003. do 2009. i projekcija budućih trendova. // Međunarodne studije. 3/4 (2012); str. 37-52.
  • Jugo, Damir (Tomić, Zoran; Granić, Ivica): Strategija poruke u odnosima s javnošću. // Medijski dijalozi, ELIT – Ekonomska laboratorija za istraživanje tranzicije. Vol. 1. (2008), No. 2.; str. 55-62.
  • Jugo, Damir (Banovac Barić, Maja; Ivanda, Tomislavka): Krizno komuniciranje i upravljanje katastrofama: načela proaktivnog pristupa komunikaciji s ciljnim javnostima // Dani kriznog upravljanja / Nađ, Ivan (ur.). Velika Gorica : Veleučilište Velika Gorica, 2014. str. 735-746.
  • Jugo, Damir: Crisis Communication Strategies in the Corporate Governance Process // Proceedings of the 1st International OFEL Conference on Corporate Governance / Tipurić, D ; Podrug, N. (ur.). Zagreb: CIRU - Governance Research and Development Centre, 2013. str. 796-806.
  • Jugo, Damir (Sruk, Boris; Hruška, Domagoj); The role of Public Relations in the Process of Corporate Governance // Proceedings of the 1st OFEL Conference on Corporate Governance / Tipurić, D ; Podrug, N. (ur.). Zagreb: CIRU - Governance Research and Development Centre, 2013. str. 820-833.
  • Jugo, Damir (Tomić, Zoran; Katica, Dijana): Primjena strateških odnosa s javnošću u turizmu - Primjer županijskih turističkih zajednica u Hrvatskoj // Mediji i turizam: zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa / Krpan, Tomislav ; Sušac, Vlado (ur.). Zadar : Odjel za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta, 2010. str. 175-188.

Vanjske poveznice

Izvori

  1. Vijeće veleučilišta i visokih škola. Pristupljeno 24. veljače 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Ćustić, Marko. 5. siječnja 2016. Damir Jugo: "Naši studenti zapošljavaju se i prije nego su diplomirali". Intervju.hr (engleski). Pristupljeno 24. veljače 2020.
  3. Jugo, Damir. 2016. Editor's note. commreview.org (engleski). Pristupljeno 24. veljače 2020.
  4. Članovi Rektorskog zbora. rektorski-zbor.hr. 2019. Pristupljeno 24. veljače 2020.
  5. 'Sumnjam da će strana sveučilišta pohrliti k nama, njihove su cijene previsoke'. Pristupljeno 24. veljače 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  6. PR Days Mostariensis. Pristupljeno 24. veljače 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)