Damir Jugo

Izvor: Wikipedija
Damir Jugo
Rođenje 2. svibnja 1984.
Zagreb
Državljanstvo Hrvatsko
Polje Informacijske i komunikacijske znanosti, Odnosi s javnošću
Institucija Veleučilište Edward Bernays

Zbor veleučilišta Republike Hrvatske

Alma mater Sveučilište u Zagrebu
Portal o životopisima

Damir Jugo (Zagreb, 2. svibnja 1984.) hrvatski je teoretičar i praktičar odnosa s javnošću, profesor strateškog i kriznog komuniciranja. Dekan je Veleučilišta Edward Bernays u Zagrebu i predsjednik Zbora veleučilišta Republike Hrvatske.[1]

Biografija[uredi | uredi kôd]

Damir Jugo doktorirao je na temi odnosa s javnošću / kriznog komuniciranja na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, a prethodno je stekao magisterij znanosti iz odnosa s javnošću / strateškog komuniciranja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu diplomirao je na studiju novinarstva. Autor je tri udžbenika; Strategije odnosa s javnošću (2012), Menadžment kriznog komuniciranja (2017) i Temelji međuljudske komunikacije (2020) te više desetaka znanstvenih radova objavljenih u vodećim hrvatskim i svjetskim znanstvenim časopisima. Biran je u zvanja izvanrednog profesora i profesora stručnog studija, oboje u znanstvenom polju informacijske i komunikacijske znanosti. Uz upravljačke dužnosti u visokom obrazovanju ima dugogodišnje iskustvo u praksi odnosa s javnošću kao dugogodišnji izvršni direktor agencije za komunikacijski menadžment Millenium promocija u kojoj je danas partner. Vanjski je nastavnik Sveučilišta u Dubrovniku i Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Akademska karijera[uredi | uredi kôd]

Imenovanjem za dekana Edward Bernays Visoke škole 2013. postao je najmlađi dekan odnosno čelnik jednog visokog učilišta u Hrvatskoj s 29 godina.[2] Vodi ovo visoko učilište od osnivanja, kroz postupak inicijalne akreditacije, te izvođenja preddiplomskih i diplomskih studija komunikacijskog menadžmenta, odnosa s javnošću te od 2017. godine i turizma te, stupanjem na snagu Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti,[3] do prerastanja u Veleučilište Edward Bernays. Za predsjednika Vijeća veleučilišta i visokih škola,[4] tijela u sustavu visokog obrazovanja koje čine dekani svih veleučilišta u Republici Hrvatskoj prvi je put izabran je 2019. godine na mandat od četiri godine, a veleučilišta od 2019. zastupa i u Rektorskom zboru Republike Hrvatske.[5] Od 2022. godine je član Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje u koje ga je imenovao Hrvatski sabor.[6] Jugo je veliki zagovaratelj stručnih studija, dualnog modela obrazovanja i potrebe usklađivanja obrazovanog sustava s tržištem rada te ravnopravnosti javnih i privatnih visokih učilišta.[7]

Znanost i nastava[uredi | uredi kôd]

Jugo dugi niz godina izvodi nastavu na stručnim i sveučilišnim studijima na veleučilištima i sveučilištima gdje vodi kolegije iz odnosa s javnošću, strateškog komuniciranja i kriznog komuniciranja. Od 2007. do 2013. predavao je na preddiplomskom i diplomskom studiju novinarstva Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Danas na Fakultetu političkih znanosti izvodi nastavu na specijalističkom poslijediplomskom studiju Odnosi javnošću.[8] Na Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku vodi kolegij Strategije odnosa s javnošću. Do 2022. godine izvodio je nastavu na preddiplomskom studiju Odnosi s javnošću i interdisciplinarnom poslijediplomskom doktorskom studiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Član je više uredništava i programskih odbora u znanstvenim časopisima i konferencijama, među kojima se ističu Communication Management Review,[9] međunarodni znanstveni časopis kojem je pokretač i prvi glavni urednik te Communication Management Forum, međunarodna znanstvena konferencija kojoj je utemeljitelj i predsjednik programskog odbora.

Profesionalna karijera[uredi | uredi kôd]

Karijeru u odnosima s javnošću započeo je u konzultantskoj tvrtki Hauska & Partner, nakon koje prelazi u agenciju za komunikacijski menadžment Millenium promocija. U agenciji je obavljao poslove (starijeg) savjetnika i izvršnog direktora, vodio brojne komunikacijske projeke i savjetovao korporacije, organizacije i institucije iz područja gospodarstva, politike, obrazovanja i nevladinog sektora. Projekt „Za žene u znanosti“ L'Oreala i UNESCO-a, koji je Jugo dugi niz godina vodio, dobio je nagradu Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću u kategoriji najboljeg CSR projekta 2008. godine.[10] Bio je jedan od utemeljitelja Hrvatske udruge komunikacijskih agencija 2010. te član njezinog Upravnog odbora. Dugogodišnji je član Hrvatske udruge za odnose s javnošću u kojoj od 2021. godine obnaša dužnost voditelja Savjeta za obrazovanje i izdavaštvo. Bio je predsjednik žirija za dodjelu nagrada Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću 2019. godine.[11] Sudjelovao je u radu Radne skupine Predsjednice Republike Hrvatske za razvoj identiteta i brenda Republike Hrvatske[12] 2018. i 2019. godine. Kao politički analitičar redovito nastupa u vodećim hrvatskim medijima. Tijekom 2016. godine obnašao je dužnost posebnog savjetnika za društvene djelatnosti u Vladi Republike Hrvatske.

Društveni angažman i članstvo u udrugama[uredi | uredi kôd]

Član je brojnih strukovnih udruga i organizacija poput Hrvatske udruge za odnose s javnošću, Hrvatskog komunikacijskog društva, Europske udruge za obrazovanje i istraživanje o odnosima s javnošću (EUPRERA) i dr. Osim strukovnih udruga, od 2011. godine je član hrvatskog Rotary Distrikta 1913. Bio je predsjednik Rotary kluba Zagreb Gradec 2016. i 2017. godine, a od 2019. je suosnivač i član Rotary kluba Zagreb Grič. Kroz angažman u Rotary zajednici utemeljio je humanitarnu akciju "Uljepšajmo njihov svijet" koja je 2014. godine organizirala humanitarni koncert Severine u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski za prikupljanje sredstava za Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra[13], a 2017. godine humanitarni koncert Vanne u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski za prikupljanje sredstava za Udrugu za sindrom Down – Zagreb.[14]

Djela[uredi | uredi kôd]

Autorske knjige i udžbenici[uredi | uredi kôd]

  • Jugo, Damir. 2012. Strategije odnosa s javnošću. Profil knjiga, Novelti Millenium. Zagreb
  • Jugo, Damir. 2017. Menadžment kriznog komuniciranja. Školska knjiga i Edward Bernays Visoka škola. Zagreb
  • Tomić, Zoran; Jugo, Damir. 2021. Temelji međuljudske komunikacije. Sveučilište u Mostaru, Edward Bernays Visoka škola, Synopsis. Mostar, Zagreb

Poglavlja u knjigama[uredi | uredi kôd]

  • Tomić, Zoran; Jugo, Damir. 2011. Komunikacijska strategija Hrvatske za ulazak u EU. Hrvatska i Europa; Strahovi i Nade. Ur. I. Šiber. Zagreb. FPZG
  • Skoko, Božo; Jugo, Damir. 2009. Odnosi s javnošću za nevladine i neprofitne organizacije. Odnosi s javnošću za organizacije civilnog društva. Ur. B. Hajoš i B. Skoko. Zagreb. HUOJ

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Predsjednik i vodstvo • Vijeće veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske. Vijeće veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. studenoga 2022. Pristupljeno 1. studenoga 2022.
  2. Ćustić, Marko. 5. siječnja 2016. Damir Jugo: "Naši studenti zapošljavaju se i prije nego su diplomirali". Intervju.hr (engleski). Pristupljeno 24. veljače 2020.
  3. Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. narodne-novine.nn.hr. Pristupljeno 1. studenoga 2022.
  4. Predsjednik i vodstvo • Vijeće veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske. Vijeće veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. studenoga 2022. Pristupljeno 1. studenoga 2022.
  5. Članovi. www.rektorski-zbor.hr. Pristupljeno 1. studenoga 2022.
  6. Odluka o imenovanju dijela članova Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje. narodne-novine.nn.hr. Pristupljeno 1. studenoga 2022.
  7. 'Sumnjam da će strana sveučilišta pohrliti k nama, njihove su cijene previsoke'. Pristupljeno 24. veljače 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  8. Damir Jugo. www.fpzg.unizg.hr. Pristupljeno 1. studenoga 2022.
  9. Jugo, Damir. 2016. Editor's note. commreview.org (engleski). Pristupljeno 24. veljače 2020.
  10. Grand PRix 2008. - 2. dodjela godišnje nagrade HUOJ-a. www.huoj.hr. Pristupljeno 5. prosinca 2022.
  11. Grand PRix. www.huoj.hr. Pristupljeno 1. studenoga 2022.
  12. Odluka o osnivanju Radne skupine Predsjednice Republike Hrvatske za razvoj identiteta i brenda Republike Hrvatske. narodne-novine.nn.hr. Pristupljeno 1. studenoga 2022.
  13. Severina u Lisinskom – 25. studenoga pjevačica će održati humanitarni koncert. www.vecernji.hr. Pristupljeno 1. studenoga 2022.
  14. Vanna, Rotary klub Zagreb Gradec i Adria Media za djecu sa sindromom Down. tportal.hr. Pristupljeno 1. studenoga 2022.