Prijeđi na sadržaj

Tornado: razlika između inačica

Dodano 136 bajtova ,  prije 2 godine
imenica tornado je muškog roda, stoga je množina tornadi
m (uklonjena kategorija Prirodne katastrofe; dodana kategorija Tornada uz pomoć dodatka HotCat)
(imenica tornado je muškog roda, stoga je množina tornadi)
'''Tornado''' je zračni vrtlog razorne snage. Spušta se iz veoma razvijenog [[kumulonimbus|kumulonimbusa]] u obliku tamnog, gotovo okomitog stupa, širokoga pri zemlji od nekoliko metara do nekoliko stotina metara. Osobito je česta pojava u nekima od [[Sjedinjene Američke Države|Sjedinjenih Država Amerike]]. Zove se i: tvister.
 
TornadoOn je jedna od najsilovitijih pojava u [[priroda|prirodi]]. Prema definiciji iz knjige "Glossary of Meteorology" iz 1959. godine tornado je "bijesni rotirajući stup zraka, u dodiru je s tlom, nastaje kao privjesak [[oblak|kumuliformne naoblake]] i često je viđen kao ljevkasti oblak".
 
Riječ "tornado" potječe od [[Španjolski jezik|španjolskog]] glagola ''tornar'' (okretati).
Tornado nosi sve pred sobom, a ovisno o [[oluja]]ma kakvim nastaje može imati razornu jačinu i trajati do sat vremena. U tom vremenu može razoriti cijeli grad.
 
Jačine tornada označavaju se po dvije ljestvice, i to po [[Fujitina ljestvica|Fujitinoj ljestvici]] i/ili [[TORRO ljestvica|TORRO ljestvici]]. Kategorije F0 i F1, odnosno T0 do T3 sadržavaju tornadatornade koji imaju brzine vjetra do oko 180 km/h. 80% tornada spada u te kategorije. Prosječni tornadotornadi imaimaju promjer manji od 100 metara i pomaknepomaknu se nekoliko kilometara dok se ne raspušeraspuhnu. Žestoki tornadotornadi možemogu biti širokširoki i po nekoliko kilometara, a imati brzinu vjetra preko 400 km/h.
 
Oluje s tornadima središnji dio SAD-a najčešće pogađaju u proljeće i ljeti. Neki sjevernoamerički Indijanci su zime provodili loveći u [[Velika nizina|Velikoj nizini]], dok su u proljeće migrirali na sjever na područje današnje Kanade da bi izbjegli ljetne vrućine i opasnost od tornada.
== Vidi još ==
* [[Pijavica]]
 
== Vanjske poveznice ==
*[https://superradio.hr/australijom-poceli-harati-smrtonosni-vatreni-tornadi/ Tornadi u Australiji]
 
[[Kategorija:Meteorologija]]