Razlika između inačica stranice »Paradigma«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 5 bajtova ,  prije 1 godinu
bez sažetka
m (uklonjena promjena suradnika 31.217.32.56 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika 93.143.78.42)
Oznaka: brzo uklanjanje
No edit summary
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
'''Paradigma''' (iz [[Starogrčki jezik|starogrčkog]] παράδειγμα ''parádeigma'', sastavljeno od παρὰ ''parà'' „pored“ i δεικνύµι ''deiknymi'' „pokazati“, „učini„učiniti razumljivim“); plural ''paradigme'' označava ''[[primjer]]'', ''[[uzor]]'', ''[[uzorak]]'' , ''ocrtavanje'', ili ''[[predrasuda|predrasudu]]''.
 
Paradigma je skup osnovnih pretpostavki ili pravila koje uzimamo zdravo za gotovo (eng. default) u cilju poimanja stvarnosti i njenih fenomena. U tom smislu osobna paradigma je ono bitno što učitavamo prilikom naše interpretacije stvari i pojava oko nas. Ljudi imaju različite paradigme kao pojedinci, obitelji, grupe, narodi, struke itd.
Paradigma stvara mentalni filter kroz koji um propušta samo one informacije koje mu se uklapaju u postojeću sliku svijeta. Paradigma se može usporediti s obojenim naočalama. Ako npr. paradigma ima zelenu boju oni koji gledaju kroz zelene naočale vidjet će svijet obojen u zelenim tonovima i sve dok ne skinu zelene naočale sve će im se činiti zeleno i za to će staviti ruku u vatru. Tek kada skinu “zelene naočalenaočale“ “shvatitshvatit će da stvari nisu nužno u zelenom tonu nego poprimaju drugačije tonove ovisno o novim naočalama koje stave.
Paradigma se stvara preko informacija i iskustava u najranijem djetinjstvu pa nadalje u životu. Autoriteti su oni koji nameću paradigme.
 
133

uređivanja

Navigacijski izbornik