Razlika između inačica stranice »Dividenda«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 54 bajta ,  prije 1 mjesec
Prerada uvoda
(Prerada uvoda)
'''Dividenda''' je dio dobiti [[dioničko društvo|dioničkom društvu]] koji se isplaćuje vlasnicima [[dionica]],. Kada dioničko društvo ostvari dobit (profit) u stanju je proslijediti dio dakledobiti vlasnicimasvojim kompanijedioničarima. OdlukaDio odobiti isplatikoji dividendenije donosiisplaćen ponovno se naulaže godišnjoju skupštinitvrtku izdavateljai glasovanjemzove prisutnihse dioničara,"zadržana tjdobit". vlasnika.Za Hoćeisplatu lidividende bitina isplateraspolaganju dividendeje zadržana dobit iz tekućeg, kao i kolikaiz ćeproteklih onarazdoblja. bitiIsplata ovisidioničarima oobično rezultatuse poslovanjavrđi kompanijeuplatom tena obankovni potrebamaračun, kompanijeno također postoji mogućnost dogovora o isplati zau sredstvimaobliku zadodatnih investiranjedionica.
 
Odluka o isplati dividende donosi se na godišnjoj skupštini izdavatelja glasovanjem prisutnih dioničara, tj. vlasnika. Hoće li biti isplate dividende i kolika će ona biti ovisi o rezultatu poslovanja kompanije te o potrebama kompanije za sredstvima za investiranje.
 
'''Datum izglasavanja''' je datum na koji se izglasuju dividende dioničkog društva. Može biti određena u apsolutnom iznosu po [[dionica|dionici]] ili kao postotak njene nominalne vrijednosti.
 
Dividenda kao prinos određuje vrijednost dionice.
 
Teoretski govoreći, kompanija isplaćuje dividendu kada ostvaruje pozitivan rezultat iz poslovanja te kada namiri sve potrebe za investiranjem u razvoj poslovanja.<br>
Praktično govoreći, susreću se različite prakse, pa i slučajevi isplate dividendi, a na štetu financiranja razvoja poslovanja.
 
== Vidi još ==
 
*[[Dionica]]
*[[Burza]]
*[[Portfelj]]
*[[Dobit]]
 
== Vanjske poveznice ==
 
*[http://www.zse.hr Zagrebačka burza]
 
== Izvori ==
 
{{Agram_Brokeri_d.d.}}
 
{{Mrva-ekon}}
1.413

uređivanja

Navigacijski izbornik