Mit: razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 27 bajtova ,  prije 8 mjeseci
RpA: WP:NI, WP:HRV
m (uklanjanje izmjene 6091257 suradnika 89.164.228.101 (razgovor))
Oznaka: uklanjanje
(RpA: WP:NI, WP:HRV)
 
== Općenito ==
Mit prvenstveno nastaje na područjima gdje se kulturna tradicija prenosi sas koljena na koljeno, putem usmene predaje. Kod nekih [[pleme]]na, koja i danas žive izolirano, tradicija pričanja priča o nastanku i porijeklu vlastitog naroda i njihove povijesti očuvala se do danas. Često je puta usmena predaja bila jedini način da [[povijest]] vlastite grupe ne padne u zaborav, predajući je prilikom obreda inicijacija mlađim naraštajima, koji će je dalje prenositi svojim potomcima.
 
Mnogi stvarni događaji koji su se prenosili sas koljena na koljeno, pretvorili su se u bajke, a stvarni ljudi u heroje kulture, pa je danas nemoguće razlučiti što se stvarno dogodilo, a što nije.
 
Mit može govori o nadnaravnim bićima, precima ili junacima koji služe kao praiskonski tipovi i obrasci ponašanja u primitivnom gledanju na svijet.
== Mitovi ==
 
Mitovi, priče o bogovima i njihovoj povijesti nisu samo stvar grčke mitologije, već i prirodni narodni od svojih davnih početaka posjeduju svoje mitove s elementima [[totem|totemizma]]izma i [[magija|magije]].
Mnoge magijske radnje popraćene su pričanjem mitova.
[[Kult|Kultovi]]ovi i [[simbol|simboli]]i nerijetko se interpretiraju kratkim mitovima. Postoje i mitovi o prirodi koji pokušavaju objasniti prirodne pojave, pri čemu su oni često povezani s [[vračanje|vračarskim činima]]. Mitovima se nastoji potaknuti rast biljaka, a i ritualne priče imaju to isto za cilj. Mitovima se želi objasniti i prošlost i budućnost, izgled svijeta, struktura kozmosa. Poseban predmet mitskih priča je i čovjek, njegova prošlost i njegova budućnost, kao i njegov zagrobni život.
Postoje mitovi '''o nastanku kulture''', kao i ''socijalni'' i ''politički'' mitovi, mitovi o nastanku naroda, plemena, roda, obitelji, braka, rata.
Mitovi kao pokušaj razumijevanja i objašnjavanja stvarnosti često posjeduju svoju ''logičnost'' i ''sustavnost'', ali se ponekad čine i kao besmislene priče.
Pri tome su mitovi [[primitivni narod|primitivnih]], tj. prirodnih naroda nerijetko pomiješani s elementima iz mitova velikih religija. Posebno plodno tlo za razvoj mitologije je ''[[politeizam|politeizam]]''.
 
|
|}
Nerijetko su u temelje [[hram|hramova]]ova, [[utvrda]], gradskih vrata i palača zazidani živi ljudi, što je građevini dati snagu i čvrstinu za neprijatelja.
Taj smisao imao je i [[kanibalizam]], što se u biti može smatrati pervertiranjem žrtvovanja Bogu i božanstvu.
 
138.671

uređivanje

Navigacijski izbornik