John McTiernan: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
sređivanje
Redak 1: Redak 1:
[[Slika:Die Hard.gif|thumb|[[Umri muški]], poster filma]]
{{wikipedizirati}}
'''John McTiernan Jr.''' ([[Albany]], [[New York]], [[8. siječnja]][[1951]].), [[SAD|američki]] filmski redatelj i producent.
{{stilska dorada}}


John McTiernan, rođen 8. siječnja 1951. godine u Albanyju, država [[New York]]. Smatra ga se jednim od najboljih, ako ne i najboljim redateljem akcijskog filma uopće, jer je svojim naslovima, poput "[[Umri muški]]", "[[Predator]]" i "[[Lov na Crveni oktobar]]" učinio da njegovi junaci postanu i veći od filma, što je poglavito uspio sa likom [[Bruce Willis|Brucea Willisa]] kao John McClanea u "[[Umri muški]]".
Smatra ga se jednim od najboljih, ako ne i najboljim redateljem [[akcijski film|akcijskog filma]] uopće, jer je svojim naslovima, poput "[[Umri muški]]", "[[Predator]]" i "[[Lov na Crveni oktobar]]" učinio da njegovi junaci postanu i veći od filma, što je poglavito uspio sa likom [[Bruce Willis|Brucea Willisa]] kao John McClanea u "[[Umri muški]]". Za njegove filmove karakteristično je da su negativci često Europljani koji u filmovima govore svojim materinjim jezikom.

Inače, za njegove filmove karakteristično je da su često negativci Europljani, odnosno da govore svojim materinjim jezikom, jer to dolazi od njegove navike dok je kao student puno gledao stranih, neenglesko govornih filmova.
Također, nedavno je bio upao u aferu prisluškivanja, gdje je i priznao krivnju zato jer je lagao agentima FBI-a da je dao nalog privatnom detektivu [[Anthony Pellicano|Anthonyju Pellicanu]] da prisluškuje producenta [[Charles Roven|Charlesa Rovena]].
Također, nedavno je bio upao u aferu prisluškivanja, gdje je i priznao krivnju zato jer je lagao agentima [[FBI]]-a da je dao nalog privatnom detektivu [[Anthony Pellicano|Anthonyju Pellicanu]] da prisluškuje producenta [[Charles Roven|Charlesa Rovena]].


== Filmografija (kao redatelj): ==
== Filmografija (kao redatelj): ==
Redak 25: Redak 25:
*'' [[1989]]. - [[Hochi Film Awards]] za najbolji strani film "[[Umri muški]]"
*'' [[1989]]. - [[Hochi Film Awards]] za najbolji strani film "[[Umri muški]]"
*'' [[1990]]. - [[Kinema Junpo Awards]] za najbolji strani film "[[Umri muški]]"
*'' [[1990]]. - [[Kinema Junpo Awards]] za najbolji strani film "[[Umri muški]]"

{{DEFAULTSORT|McTiernan, John}}
[[Kategorija:Američki filmski redatelji]]
[[Kategorija:Američki filmski producenti]]


[[de:John McTiernan]]
[[de:John McTiernan]]

Inačica od 1. kolovoza 2007. u 22:49

Datoteka:Die Hard.gif
Umri muški, poster filma

John McTiernan Jr. (Albany, New York, 8. siječnja1951.), američki filmski redatelj i producent.

Smatra ga se jednim od najboljih, ako ne i najboljim redateljem akcijskog filma uopće, jer je svojim naslovima, poput "Umri muški", "Predator" i "Lov na Crveni oktobar" učinio da njegovi junaci postanu i veći od filma, što je poglavito uspio sa likom Brucea Willisa kao John McClanea u "Umri muški". Za njegove filmove karakteristično je da su negativci često Europljani koji u filmovima govore svojim materinjim jezikom.

Također, nedavno je bio upao u aferu prisluškivanja, gdje je i priznao krivnju zato jer je lagao agentima FBI-a da je dao nalog privatnom detektivu Anthonyju Pellicanu da prisluškuje producenta Charlesa Rovena.

Filmografija (kao redatelj):

Nagrade