Umri muški

Izvor: Wikipedija
Umri muški
Naslov izvornika
Die Hard
RedateljJohn McTiernan
ProducentLawrence Gordon
Joel Silver
Charles Gordon
Beau Marks
ScenaristRoderick Thorp (roman)
Jeb Stuart
Steven E. de Souza
Glavne ulogeBruce Willis
Bonnie Bedelia
Reginald VelJohnson
Paul Gleason
Alan Rickman
GlazbaMichael Kamen
Chris Boardman (nepotpisan)
SnimateljJan de Bont
MontažaJohn F. Link
Frank J. Urioste
Distributer20th Century Fox
Godina izdanja1988.
Trajanje131 min.
Država SAD
Jezikengleski
njemački
Žanrtriler
Proračun$28,000,000
Sljedeći
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Umri muški (eng. Die Hard) je američki akcijski triler Johna McTiernana iz 1988. s Bruceom Willisom u glavnoj ulozi. Film je bio veliki komercijalni i kritički uspjeh, a lansirao je i Willisovu karijeru, nakon čega je dobivao akcijske, dramske i glazbene uloge.

Film je zasnovan na romanu Rodericka Thorpa iz 1979., Nothing Lasts Forever. Sami roman bio je nastavak knjige Detektiv, koja je 1968. ekranizirana na filmu, a u glavnoj ulozi pojavio se Frank Sinatra.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Njujorški policajac John McClane (Bruce Willis) dolazi na Badnjak u Los Angeles kako bi praznike proveo sa svojom obitelji. Stiže u zgradu korporacije Nakatomi, na prijem priređen na radnom mjestu njegove žene. Sasvim neočekivano, grupa međunarodnih terorista na čelu s Hansom Gruberom (Alan Rickman), preuzima kontrolu nad zgradom, držeći kao taoce sve koji su se u njoj zatekli, kako bi se dokopali 600 milijuna dolara obveznica iz trezora koji se nalaze u zgradi. Pozvan je FBI da riješi ovu situaciju, ali John McClane ima sasvim drugačije planove za teroriste...

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • U zadnjoj sceni, u kojoj se Karl odjednom ponovno pojavljuje kako bi ubio McClanea, čuje se glazba Jamesa Hornera, iz filma Aliens.
  • U njemačkoj verziji filma imena njemačkih teorista izmijenjena su u englesku formu (najviše u njihove britanske ekvivalente): tako je Hans postao Jack, Karl je postao Charlie, Heinrich Henry itd. Tako su njemački teroristi postali irski radikali koji su radije pošli za profitom nego za idealima, što je dovelo do nekih zabuna. Imena su prevedena jer je terorizam u tadašnjoj Njemačkoj bio osjetljiva tema.
  • Zgrada Nakatomi je zapravo sjedište 20th Century Foxa. Kompanija je sama zakupila svoju vlastitu zgradu kako bi se omogućila produkcija.

Zarada i kritike[uredi | uredi kôd]

Kad je film objavljen, smatrao se jednim od najboljih akcijskih filmova svoje ere. Često se ističe kako je ponovno privukao pozornost za akcijske trilere kao što su Pod opsadom, Putnik 57 i Brzina. Film je zaslužan i za kreiranje arhetipa "akcijskog junaka" koji je više "pogrešiv" i antijunaka koji nosi par krpica na sebi, rijetko progovara (obično rečenice s jednom riječju) i uvijek ima surov izraz lica. Film je u Americi zaradio 80,707,729 dolara.

Kritičari su ga hvalili, a snimljena su i četiri nastavka. U izdanju časopisa Entertaimnent Weekley od 22. lipnja 2007., proglašen je najboljim akcijskim filmom svih vremena.

Nastavci[uredi | uredi kôd]

Snimljena su i četiri nastavka:

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]