Poslijeratni Baby Boom

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Poslijeratni Baby Boom je kolokvijalno ime za generacije koje su uslijedile nekih dvadesetak godina nakon drugog svjetskog rata.

Prije Baby boom generacije bio je period u kojem je rađanje i odgajanje djece bilo bitno otežano iznimno teškim gospodarskim i društvenim stanjem povezanim s drugim svjetskim ratom. Završetkom rata došlo je i do naglog nestanka društvenih i ekonomskih zadrški osnivanju obitelji. Dok su skromnost, neimaština i veliki stres bile odrednice ratnih godina, poslije rata, parovi su se ponovo ujedili i počeli zauzimati tradicionalne obiteljske uloge. Muški sudionici rata, dojučerašnji vojnici naglo su se vratili u radnu snagu, a žene su se koncentrirale na uloge domaćice i majke.

Ono što je uslijedilo bio je rast broja djece rođene po ženi tj. ukupne stope fertiliteta na razinu od 3 – 4 u zemljama koje su tada bile obuhvaćene fenomenom (zemlje Europe, Azije, sjeverne Amerike, Australija).[1]

Danas čine značajan udio u radnom kontingentu, a za održivost mirovinskog sustava iznimno su značajni jer najstariji od njih (oni rođeni neposredno poslije rata) uskoro ulaze u dob kada u većini država ostvaruju pravo na starosnu mirovinu.

Zbog činjenice da je nakon poslijeratnog booma uslijedilo razdoblje konstantno padajuće stope ukupnog fertiliteta fertiliteta njihov odlazak u mirovinu predstavlja značajan fiskalni pritisak na sustave međugeneracijske solidarnosti institucionalizirane u većini država.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Alison Sprague, “Post-war Fertility and Female Labour Force Participation Rates,” Economic Journal 98, no.392, Economic Journal (1988): 682-700