Poslovna inteligencija

Izvor: Wikipedija

Poslovna inteligencija (eng. Business Intelligence, BI) je skup metodologija i koncepata za prikupljanje, analizu i distribuciju informacija uz pomoć različitih softverskih alata. U hrvatskom jeziku pojmam poslovne inteligencije može se još odnositi na sposobnost shvaćanja i brzog snalaženja neke tvrtke u novim uvjetima poslovanja.

Poslovna inteligencija je jedna od tehnika poslovnog izvještavanja, koja omogućuje pronalaženje informacija potrebnih za lakše i točnije donošenje poslovnih odluka. Neke od metoda poslovne inteligencije uključuju rudarenje podataka (Data Mining), skladištenje podataka (Data Warehousing) i OLAP mrežnu analitičku obradu podataka. Poslovna inteligencija je evoluirala iz sustava za podršku odlučivanju koji se je koristio u američkim tvrtkama šezdesetih godina 20. stoljeća.

1989. Howard Dresdner je po prvi put predložio pojam "Business Intelligence" kako bi kategorizirao koncepte i metode koji pomažu u lakšem donošenju poslovnih odluka.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Power, D. J. A Brief History of Decision Support Systems. Pristupljeno 1. studenoga 2010.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]Desktop computer clipart - Yellow theme.svg Nedovršeni članak Poslovna inteligencija koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.