Potočna pastrva

Izvor: Wikipedija
Potočna pastrva
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Actinopterygii
Red:Salmoniformes
Porodica:Salmonidae
Rod:Salmo
Vrsta:S. trutta
Dvojno ime
Salmo trutta
Linnaeus, 1758.
Sinonimi
Salmo trutta fario

Salmo trutta lacustris
Salmo trutta oxianus
Salmo trutta trutta

Salmo truttula
[1]
Baze podataka

Potočna pastrva (Salmo trutta Linnaeus, 1758.) vrsta ribe iz roda pastrva, koja se javlja, što nije priznato, u tri različite forme, tzv. dvije potočne (fario i laciustris) i jedna morska (truta), od kojih ova posljednja živi u morima sjeverne i sjeverozapadne Europe i koja tijekom mrijesta migrira duboko u kontinentalne vode, gdje se mrijesti. Nakon mrijesta ostaju u potocima i postaju iste kao njihovi potočni srodnici.

Tijelo potočne pastrve je vretenasto prilagođeno brzim vodenim maticama u kojima živi. U ovisnosti od sredine u kojoj živi tijelo je više ili manje bočno spljošteno i visoko s dobro razvijenom repnom drškom.

Boja tijela je promjenjiva, varira od zelenkaste do smeđe, što prvenstveno ovisi o sredini u kojoj živi. Na bočnim stranama te na leđima se nalaze pjege. S gornje strane i u gornjoj polovici bočne strane crne, a ispod bočne linije su crvene s bijelim obrubom. Mlade ribe imaju na bokovima 6 do 9 poprečnih traka. Postižu dužinu 20 – 40 cm i tjelesnu masu do 1 kg. Maksimalna dužina je nešto preko 50 cm i masa 5 – 7 kg.

Stanište i ponašanje[uredi | uredi kôd]

Potočna pastrva obitava u hladnim, kisikom bogatim planinskim rijekama i potocima, od Pirinejskog poluotoka pa sve do Skandinavije na sjeveru i Urala na istoku. Široko je rasprostranjena u Hrvatskoj i BiH.

Način hranjenja[uredi | uredi kôd]

Potočna pastrva je grabežljivica i hrani se svim manjim organizmima koji žive u vodi, od larvi vodenih kukaca pa do manjih riba.

Razmožavanje[uredi | uredi kôd]

Mrijesti se od rujna do veljače. Ženka polaže oko 1000 do 1200 jaja po kilogramu tjelesne mase. Ikra je crvenkaste boje, promjera 4 – 5 mm. U zavisnosti od temperature inkubacija jaja traje 2 do 4 mjeseca.

Strani nazivi[uredi | uredi kôd]

Brown trout (engleski); Bachforelle (njemački); trota fario (talijanski); Pstrąg potokowy (poljski); truite fario (francuski); Кумжа (ruski).

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Potočna pastrva
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Potočna pastrva
Wikivrste imaju podatke o taksonu Potočna pastrva