Poveglia

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Poveglia
Poveglia
Država Flag of Italy.svg Italija
Stanovništvo 0 (2001.)
Površina 0,072788 km2
Poveglia na karti Venecijanska laguna
Poveglia
Poveglia
Poveglia na karti Venecijanske lagune

Poveglia je mali otok u Venecijanskoj laguni, koji leži između Lida i Venecije. Mali kanal dijeli otok na dva dijela, koji je danas zatvoren za posjetitelje.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Otok je prvi put zabilježen u kronikama 421., kad su se na njega naselile izbjeglice iz Padove i okolice, koji su bježali od provala barbara u Italiju . U 9. stoljeću otok je bio dobro naseljen, čak toliko da su njegovi imali vlastitog podestu. Život otoka je zaustavljen 1379. kad se Venecija našla na udaru genoveške flote, iz preventivnih razloga stanovnici su preseljeni na Giudeccu. Mletačka država izgradila je na otoku utvrdu – "Oktogonu", koja je ostala do danas, nakon tog otok je postao nenastanjen u narednim stoljećima. Venecijanski dužd ponudio je redovnicima kamaldolijancima otok 1527., ali su to oni odbili. Nakon tog je ponuđen potomcima izvornih stanovnika 1661., ali su i oni odbili ponovno se naseliti.

Poveglia je 1777. došla u nadležnost Ureda za javno zdravstvo republike (Magistrato alla Sanità), i korištena je kao lazaret – za sve putnike koji bi dolazili u Veneciju brodom. Otok je tako korišten do 1814. kad je lazaret zatvoren.

Čak i na početku 20. stoljeća Poveglia je povremeno korištena kao karantena sve do 1922., kad su postojeće zgrade adaptirane za starački dom. Otok je tako egzistirao sve do 1968., kad je zatvoren starački dom. Jedno kraće vrijeme nakon koristio se za poljoprivredu, i nakon tog potpuno je napušten. Danas je otok u vlasništvu talijanske vlade, koja je zabranila posjet otoku.[1][2]

Pogled na Povegliu sa Lida

Legende[uredi | uredi kôd]

U novije vrijeme kruže brojne legende o Povegli. Po jednoj na otoku je umrlo od kuge preko 160.000 ljudi.[3] To je malo vjerojatno jer se od 1576. kao lazaret nije koristila Poveglia, već Lazzaretto Nuovo.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]