Pozitivno razmišljanje

Izvor: Wikipedija

Pozitivno razmišljanje je koncepcija koja se odnosi na ličnost osobe i često je dio sadržaja u tečaja ili seminara za motivaciju te program u odgovarajućuj literaturi.

Pojam pozitivnog razmišljanja ne treba miješati s pojmom pozitivne psihologije.

Ideja o pozitivnim razmišljanju temelji se na uvjerenju da misli koje su usmjerene na pozitivne teme kao primjerice blagostanje ili uspjeh mogu poboljšati psihološko stanje pojedinca, i time donijeti pozitivne rezultate jer zapravo mijenjaju ponašanje osobe.

Osim toga određene struje vjeruju da pozitivno razmišljanje može utjecati na stvarnost promjenom razmišljanja drugih ljudi i privući pozitivne događaje za pojedinca koji to čini.

Koncepcija[uredi | uredi kôd]

Metode „pozitivnog razmišljanja“ u biti sugeriraju da osobe kroz pozitivan utjecaj svojeg pozitivnog razmišljanja (primjerice kroz afirmacije ili vizulizaciju) u svojoj svijesti postižu trajno konstruktivan i optimističan stav, a time i veće zadovoljstvo i kvalitetu života.

U nekim radovima koji se bave pitanjem pozitivnog razmišljanja vjerovanje je od središnjeg značaja. Granica s New Ageom često nije jasna.

Poznati autori[uredi | uredi kôd]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]