Prašina

Izvor: Wikipedija
Helikopter u oblaku prašine.

Prašina je opći naziv za sićušne postojane komadiće proizvoljne materije promjera manjeg od 500 mikrona ili, ako se promatra još šire, za svaku fino odvojenu materiju.

Na Zemlji prašina u atmosferi ima razne izvore: zemna prašina nošena vjetrom, vulkanske erupcije i zračno zagađenje, samo su neki od primjera. Prašina u zraku predstavlja aerosol i ima snažno, lokalno djelovanje na atmosferu i značajno utječe na klimu. Štoviše, ako se u njenom sastavu nalazi i neka zapaljiva tvar (npr. fluor), prašina može izazvati eksploziju.

Fizičke osobine prašine pokoravaju se prirodnim zakonima koji nisu jednaki onima koji vrijede za čvrsta i tekuća tijela. Tako, na primjer, tlak na zidove kutije pune prašine ne mora biti jednak u svim točkama.

Prašina je odgovorna za plućnu bolest poznatu pod nazivom Pneumoconiosis, kao i za crnu plućnu bolest od koje najčešće obolijevaju rudari. Da bi se umanjilo štetno djelovanje, donesene su brojne zakonske odredbe kojima se propisuju standardi koji moraju biti ispunjeni u radnoj sredini.