Pravi pelin

Izvor: Wikipedija
Pravi pelin
Pelin
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Magnoliophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Asterales
Porodica:Asteraceae
Rod:Artemisia
Vrsta:A. absinthium
Dvojno ime
Artemisia absinthium
L.
Baze podataka

Pelin (gorski pelin, pravi pelin, akšenac, gorčika; (lat.) Artemisia absinthium) je biljka trajnica iz roda pelina i porodice glavočika ((lat.) Asteraceae)

Opis[uredi | uredi kôd]

Pelin raste u visinu od 50 do 100 cm. Stabljika je uspravna, razgranata i prekrivena gustim, srebrnastosivim dlačicama. Cijela biljka je sivkaste boje, a listovi su trostruko perasti. Cvat pelina je polukuglast i sitan, a razvija se na vrhu bogato razgranate stabljike. Cvate od srpnja do rujna. Cijela biljka ima jak i karakterističan miris.[1] Biljka sadrži eterično ulje, gorke tvari, flavonoide, tanine i koristi se u ljekovite svrhe.

Stanište[uredi | uredi kôd]

Pelin je vrlo raširena biljka. Raste na kamenitim i sunčanim staništima, pustom i neobrađenom tlu, na šljunčanim riječnim obalama, na stijenama, uglavnom na suhim staništima, a posebice na vapnenačkom tlu. Može se uzgajati u vrtu, a ne zahtijeva nikakvu posebnu njegu. Razmnožavanje pelina može se postići sjemenom ili dijeljenjem i presađivanjem starijih grmova.

Ljekovita svojstva[uredi | uredi kôd]

Pelin pojačava izlučivanje sline i želučanog soka, pomaže kod želučanih tegoba praćenih nadutošću, potiče djelovanje žuči. Trudnice i dojilje ga ne smiju konzumirati.[2] Najpoznatiji proizvod od pelina je gorki liker pelinkovac.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ljekovite biljke Preuzeto 15. prosinca 2011.
  2. Cybermed - PelinArhivirana inačica izvorne stranice od 29. prosinca 2011. (Wayback Machine) Preuzeto 15. prosinca 2011.
Nedovršeni članak Pravi pelin koji govori o biljkama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.