Pravilo desne ruke

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
određivanje smjera vektorskog produkta pravilom desne ruke.

Pravilo desne ruke je način određivanja smjera vektorskog produkta dvaju vektora u trodimenzionalnom prostoru.

Kako vektorski produkt ima primjenu na mnogim mjestima u fizici, pravilo desne ruke se često koristi i za pamćenje smjera nekih fizikalnih veličina, npr. elektromagnetske indukcije.

Pravilom desne ruke određuje se smjer induciranog napona u vodiču koji se giba u magnetskom polju:

Postavimo li desnu ruku s ispruženim palcem tako da silnice magnetske indukcije ulaze u dlan i palac da pokazuje smjer gibanja vodiča relativno prema magnetskom polju, onda će ispruženi prsti pokazivati smjer induciranog napona.

Pravilo desne ruke dakle opisuje smjerove tri vektora, vektora i vektora , te njihovog vektorskog produkta .

Ako bi zamjenili mjesta vektorima i , umnožak bi promijenio predznak: .

Također, ako bi umjesto desne šake upotrijebili lijevu za određivanje smjera vektorskog produkta, rezultantni vektorski umnožak bi promijenio predznak.

Stoga ako se učini oboje, dakle i zamijene mjesta vektorima, i upotrijebi lijeva ruka (šaka), smjer rezultantnog vektorskog umnoška ostaje točan. Stoga se za pamćenje smjera nekih fizikalnih veličina ponekad izgovara pravilo poznato kao pravilo lijeve ruke, što dakle nije pogrešno dok god se pazi da je uloga, tj. mjesto vektora koji se vektorski množe bude odgovarajuće zamijenjena.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Pravilo desne ruke


P physics.png Nedovršeni članak Pravilo desne ruke koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.