Prijeđi na sadržaj

Prerijski galeb

Izvor: Wikipedija
Prerijski galeb
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)[1]
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Charadriiformes
Podred:Lari
Porodica:Laridae
Potporodica:Larinae
Rod:Leucophaeus
Vrsta:L. pipixcan
Dvojno ime
Leucophaeus pipixcan
(Wagler, 1831.)
Rasprostranjenost

Rasprostranjenost L. pipixcan
  Gniježđenje
  Migracija
  Bez gniježđenja
Sinonimi
Larus pipixcan
Baze podataka

Prerijski galeb (Leucophaeus pipixcan) je mali galeb (duljine 32–36 cm).[2] Ime roda Leucophaeus potječe od starogrčkog leukos, "bijeli", i phaios, "sumračan". Specifični naziv pipixcan naziv je za ovu vrstu galeba na Nahuatlanskim jezicima.[3][4]

Opis[uredi | uredi kôd]

Gnijezdi se u središnjim provincijama Kanade i susjednim državama na sjeveru Sjedinjenih Država. To je ptica selica, koja prezimljuje u Argentini, na Karibima, u Čileu i Peruu.

Ljetno perje odrasle ptice je bijelo, a leđa i krila mnogo su tamnije sivi od svih galebova slične veličine, osim većeg aatečkog galeba. Krila imaju crne vrhove s bijelom trakom. Kljun i noge su crvene. Crna kapuljača odrasle ptice u doba parenja uglavnom se gubi zimi.

Mlade ptice slične su odraslim, ali imaju manje razvijene kapuljače i nedostaje im bijeli pojas na krilima. Zrelost postiżu s 3 godine.

Mjere:[5]

  • Duljina : 32-36 cm
  • Težina : 230-300 g
  • Raspon krila : 85-95 cm

Iako ptica nije često viđena na obalama Sjeverne Amerike, javlja se kao rijedak skitnica u sjeverozapadnoj Europi, južnoj i zapadnoj Africi, Australiji i Japanu, s jednim zabilježenim viđenjem u Eilatu u Izraelu 2011. (Smith 2011) i jednim u Larnaki na Cipru, u srpnju 2006. Početkom 2017. primijećena je i u južnoj Rumunjskoj.[6]

Ponašnje[uredi | uredi kôd]

Brisbane, Australika, lipanj 1998. (video od 53 sekundi)

Ove ptice su svežderi poput većine galebova, pa će loviti i tražiti odgovarajući mali plijen. U proljeće će na rijekama kao što je Bow velike grupe plutati sa strujom, jedući kukce koji se izlijegaju. Ponašanje uključuje prolazak kroz određenu dionicu i vraćanje na početak.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Jaje Leucophaeus pipixcan, MHNT

Ptice se gnijezde u kolonijama u blizini prerijskih jezera. Gnijezda grade na tlu, rjeđe na plutajućim objektima. Dva ili tri jaja inkubiraju se oko tri tjedna.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Engleski naziv ptice, Franklin's gull, je počast arktičkom istraživaču Sir Johnu Franklinu, koji je vodio ekspediciju 1823. godine u kojoj je dobavljen prvi primjerak Franklinovog galeba.[7]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. BirdLife International. 2012. Larus pipixcan. IUCN Red List of Threatened Species. 2012. Pristupljeno 26. studenoga 2013.
  2. Franklin's Gull. All about birds
  3. Jobling, James A. 2010. The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. Christopher Helm. London. str. 224. ISBN 978-1-4081-2501-4
  4. Gray, Jeannie; Fraser, Ian. 2013. Australian Bird Names: A Complete Guide. CSIRO Publishing. str. 122. ISBN 978-0643104693
  5. Franklin's Gull Identification, All About Birds, Cornell Lab of Ornithology. www.allaboutbirds.org (engleski). Pristupljeno 25. rujna 2020.
  6. Rombird - Păsări rare din România
  7. Gochfeld, Burger. 9. ožujka 2009. Franklin's Gull. Franklin's Gull - Bird of North America Online. Cornell Lab of Ornithology. Pristupljeno 10. listopada 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Leucophaeus pipixcan
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Leucophaeus pipixcan
Wikivrste imaju podatke o taksonu Leucophaeus pipixcan