Prijeđi na sadržaj

Pribina

Izvor: Wikipedija
»Pribina« preusmjerava ovamo. Za istoimenog nitranskog kneza iz 9. stoljeća, pogledajte Pribina (knez).

Pribina je bio ban Gacke, Krbave i Like u 10. stoljeću.

Ugrožen vladavinom kralja Miroslava koji mu je htio ograničiti banska prava, vodi pobunu koja je dovela do svrgavanja kralja, pri čemu je kralj ubijen. O njemu ne postoje drugi povijesni podaci. Pribina je na tron doveo Mihajla Krešimira II.

Spominje se i u prijepisu Povelje kralja Petra Krešimira iz 1067./1068. godine.

Wikicitati »Ja Krešimir, koji se drugim imenoml zovem i Petar, kralj Hrvata i Dalmatinaca, dajem svima na znanje, da mi se činilo pravo i zdravo, da se ne zavrgnu odredbe mojih pradjedova, najmanje pak one, koje su učinjene za spas duša njihovih. Našli smo naime u djelima našega pradjeda Krešimira starijega, da je on samostanu sv. Krševana u Zadru za sva vremena darovao neki posjed Diklo. Ovaj posjed ostao je vlasnicima netaknut za njegova vladanja i za njegova sina Držislava te njihovih moćnih banova: Pribine i Godimira; isto tako za vrijeme Svetoslava te njegove braće Krešimira i Gojslava i njegova sina Stjepana, oca mojega, uz privolu odličnih banova, koji bijahu u njihovo vrijeme: Gvarda, Božeteh i Stjepan Praska. Zato i mi to potvrdjujemo, pa hoćemo da to stoji za uvijek. A tko bi poslije naše smrti htio da ovu povelju pogazi, neka ga stigne srdžba posljednjega suca! Dano u gradu Ninu pred svjedocima: Boleslav tepčija, Adamić ninski župan, Vukić lučki župan, Voleša djed, Budić posteljnik, Ivan kapelan, Zović volar, Drugonja štitonoša, Djedovit vinotoč, Orubonja dekan. Po zapovjedi gospodina kralja pisao sam ovu povelju svojom rukom ja redovnik Adam, izabrani biskup Hrvatske«
(Prijepis Povelje kralja Petra Krešimira iz 1067.[1][2])

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Comperimus namque in gestis proaui nosti Cresimiri maioris... Stipišić, J. i M. Šamšalović, ur. Codex Diplomaticus Regni Croatiae, Dalmatiae et Slavoniae, sv. 1. Zagreb: Izdavački zavod JAZU, 1967., pp. 105.
  2. R. Horvat - Povijest Hrvatske I.
Nedovršeni članak Pribina koji govori o hrvatskom banu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
Nedovršeni članak Pribina koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.