Prijeđi na sadržaj

Miroslav

Izvor: Wikipedija
Miroslav
Kralj Hrvatske
Vladavina oko 945.949.
Prethodnik Krešimir I.
Nasljednik Mihajlo Krešimir II.
Dinastija Trpimirovići
Otac Krešimir I.

Miroslav († 949.), bio je hrvatski kralj iz vladarske dinastije Trpimirovića. Miroslav je bio stariji sin kralja Krešimira I., a vladao je od 945. do 949. godine.

Tijekom njegova vladanja Hrvatska je stradala u građanskom ratu Miroslava protiv njegova mlađeg brata Mihajla Krešimira. Hrvatska mornarica je spala na 30 brodova, a konjica i pješaštvo je pretrpjelo velike gubitke. Građanski rat je iskoristio srpski veliki župan Časlav Klonimirović, koji je proširio vlast svojeg saveza na istočnu Bosnu (oko današnjeg Sarajeva) i na neka kneštva južne (Crvene) Hrvatske. Časlava je, kao svog vazala, u tome podupiralo Bizantsko Carstvo, zbog težnje za obnovom vlasti nad hrvatskom obalom. Rat završava Miroslavovom smrću i preuzimanjem vlasti njegova brata Krešimira II. uz pomoć bana Pribine 949. godine.[1] O Miroslavu se više znade kroz legende.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Nikola Zvonimir Bjelovučić: Crvena Hrvatska i Dubrovnik, Matica hrvatska Zagreb, 1929., sadržaj i Uvod, str. 4 5–44., Knjižnica FOI (pristupljeno 23. travnja 2017.)

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Wikizvor ima izvorni tekst Povijest Hrvatske I. (R. Horvat)/Nasljednici kralja Tomislava


Vladarske titule
prethodnik
Krešimir I.
hrvatski kralj
oko 945. – 949.
nasljednik
Mihajlo Krešimir II.