Prijeđi na sadržaj

Prije kiše (1994.)

Izvor: Wikipedija
Prije kiše
Naslov izvornika
Pred doždot (Пред дождот)
RedateljMilčo Mančevski
ProducentMarc Baschet
ScenaristMilčo Mančevski
Glavne ulogeKatrin Cartlidge
Rade Šerbedžija
SnimateljDarius Khondji
DistributerMikado Film
Godina izdanja1994.
Trajanje113 min.
Država Sjeverna Makedonija
Jezikmakedonski, engleski, albanski
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Prije kiše (mak. Pred doždot, engl. Before the Rain) je makedonski film iz 1994. godine kojeg je kao redatelj i scenarist potpisao Milčo Mančevski. Filmsku radnju čine tri priče čija su glavna tema tragične i nesretne ljubavi. Glavne uloge tumače: Katrin Cartlidge, Rade Šerbedžija, Gregor Kolin i Labina Mitevska, a glazbu je radila makedonska grupa Anastasia. Film je nagrađen s više od trideset nagrada diljem svijeta od kojih je najznačajnija venecijanski Zlatni lav, a pored toga je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljih filmova izvan engleskog govornog područja. Posebnu dimenziju filma predstavlja i doba u kojem je film rađen zbog višegodišnjih krvavih sukoba na prostoru nekadašnje Jugoslavije obojenih nacionalnom i vjerskom netrpeljivosti.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Film je podijeljen u tri dijela "Zborovi" (Riječi), "Lica" i "Sliki" (Slike) koji za svoju središnju radnju imaju tragične i nesretne ljubavi.

"Zborovi" prate monaha Ćirila koji se zavjetovao na šutnju u manastiru negdje u vrletima Makedonije i njegovo ustajanje u obranu Zamire, mlade Albanke koja je u bijegu pred ruljom koja je optužuje za ubojstvo. Oni napuštaju manastir i bježe kroz makedonske vrleti, ali se njihova priča završava iznenadnim i brutalnim krajem.

"Lica" su smještena u užurbani London i prate Anu koja je rastrzana između svoje ljubavi prema svom suprugu Niku s jedne i privlačnosti prema razočaranom makedonskom ratnom fotografu Aleksandru. Ona biva uvučena u čitav niz tragičnih događaja kroz pucnjavu u jednom restoranu nedaleko od nje.

"Sliki" prate Aleksandra koji se vraća u svoje rodno selo, koje je rat podijelio na nacionalnoj osnovi i u kojem se na susjede Albance gleda kao na neprijatelje. On se u selu susreće sa svojom starom ljubavlju Albankom Hanom, koja ga moli da pomogne i sačuva njenu kćerku Zamiru i dok Aleksandar kreće u potragu, na horizontu se stvara oluja (kiša), a film se vraća na svoj početak (prije kiše).

Glumci[uredi | uredi kôd]