Prodavač (1968.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Prodavač
Salesman maysles.gif
Naslov izvornika Salesman
Redatelj Albert Maysles
David Maysles
Charlotte Zwerin
Producent Albert Maysles
David Maysles
Glavne uloge Jamie Baker
Paul Brennan
Melbourne I. Feltman
Raymond Martos
Margaret McCarron
Charles McDevitt
Kennie Turner
Snimatelj Albert Maysles
Montaža David Maysles
Charlotte Zwerin
Distributer The Criterion Collection
Godina izdanja 1968.
Trajanje 85 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Prodavač (eng. Salesman) je američki dokumentarni film iz 1968. godine; režirali su ga braća Albert i David Maysles i Charlotte Zwerin.

Prikazuje četvoricu kolega prodavača koji obilaze siromašne četvrti u Novoj Engleskoj i Floridi te pokušavaju prodati skupe Biblije, kršćanske enciklopedije i molitvenike katoličkim obiteljima iz radničke klase čije adrese preko svoje kompanije dobivaju u lokalnim crkvama. Pri posjetima njihovim domovima koriste se raznim izvježbanim tehnikama uvjeravanja, ali u neugodnim situacijama često nailaze i na odbijanje. Film detaljnije prati rad Paula Brennana, iskusnog prodavača koji se nakon dužeg razdoblja neuspjeha i narušenog samopouzdanja bori za opstanak u poslu, te njegov odnos sa znatno uspješnijim kolegama pred kojima se pokušava opravdati.

Film je sniman izravno, tako što su potencijalni kupci pristali pustiti prodavače i filmsku ekipu u svoje domove. Snimatelji su zabilježili svijet siromašnog američkog predgrađa iz šezdesetih godina, razgovore ciničnih prodavača koji na razne načine moraju uvjeravati često nevoljne kupce, te njihove konferencije na kojima uz proračunate poslovne planove pokušavaju i moralno opravdati svoj rad. Kao kulturno značajno djelo pohranjen je u američkoj Kongresnoj knjižnici.


Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]