Propadna jama na Drgomlju

Izvor: Wikipedija

Propadna jama na Drgomlju jest jama koja se nalazi na području zvanom Drgomalj Lešnički iznad Broda na Kupi u Gorskom kotaru.

Jama je duboka 39 metara, koljenastog tipa, s nakapnicom.[1]

Dana 1. listopada 2018. iz jame su ekshumirani ostatci šest civilnih žrtava Drugog svjetskog rata koji su ubili partizani.[2]

Od šest su ekshumiranih žrtava, DNK analizom na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, identificirani posmrtni ostatci dviju osoba, pok. Josipa Šnelera iz Broda na Kupi i pok. Antona Štimca iz Roga, a pretpostavlja se da su među ekshumiranim posmrtnim ostacima i posmrtni ostaci velečasnog Zvonimira Ante Milinovića rođenog 2. lipnja 1914. u mjestu Starigrad kod Senja koji je bio na službi u župi Podstene (susjedna župa Broda na Kupi) tadašnje Senjsko-modruške biskupije.[3]

Na dan 20. srpnja 2019. u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Brodu na Kupi obavljen je posljednji ispraćaj i pokop.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Istraživanje Propadne jame kod Broda na Kupi od 7. do 9. siječnja 2011. Pristupljeno 21. srpnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Brod na Kupi: pokopano šest civilnih žrtava 2. svjetskog rata :: HRT – Radio Rijeka. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. srpnja 2020. Pristupljeno 21. srpnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Sahranjene žrtve ekshumirane iz Propadne jame. Pristupljeno 21. srpnja 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)