Proto-baskijski jezik

Izvor: Wikipedija

Proto-baskijski (poznat na baskijskom kao aitzineuskara) je rekonstruirani prethodnik baskijskog jezika, prije rimskih osvajanja u zapadnim Pirinejima.

Pozadina[uredi | uredi kôd]

Prvi jezikoslovac koji je pristupio znanstveno na pitanje o povijesnim promjenama koje je prošao baskijski jezik kroz stoljeća bio je Koldo Mitxelena. Njegov rad na proto-baskijskom bio je usmjeren uglavnom na razdoblje od 5. stoljeća prije Krista do 1. stoljeća nove ere, u razdoblju neposredno prije i nakon prvog kontakta s Rimljanima.

Glavna metoda koju je koristio bila je unutarnja rekonstrukcija jer baskijski nije ima - i još uvijek nema - poznatih srodnika, što je činolo komparativne metode neupotrebljivimja. Uspoređivao je varijante iste riječi u modernim dijalektima, kao i promjena koje su prošle latinske posuđenice, naslijeđenih oblika, zajedno s pravilima za povijesne promjene zvuka.

Revolucionarno djelo Kolda Mitxelene, koje je kulminiralo objavljivanjem njegove knjige Fonética Historica vasca je uglavnom provedena prije otkrića akvitanskih natpisa, koji je u potpunosti podupro te Mitxelenine predložene proto-baskijske oblike.[1]

Od tada, niz drugih istaknutih jezikoslovaca kao što su Larry Trask, Alfonso Irigoien, Henri Gavel i nedavno Joseba Lakarra, Joaquín Gorrotxategi i Ricardo Gómez su napravili daljnje doprinose na tom polju. Neki od njih, primjerice Lakarra, usredotočili su svoju pozornost na još starije slojeve jezika ( Pre-Proto- baskijski ) koji je prethodio keltskoj invaziju na Iberski polutok.

Vokabular[uredi | uredi kôd]

Proučavajući ponašanje ponašanje latinskih i ranih romanskih tuđica u baskijskom, Koldo Mitxelena otkrio da se proto-baskijsko * n izgubilo između samoglasnika, a na sličan način je nestalo i proto-baskijski imao * m. Obe su relativno neobične promjene, iako je / n / također izbrisan između vokala u povijesti obližnjeg portugalskog jezika.

Proto-baskijski Euskara batua hrvatski
*ardano ardo vino
*arrani arrain riba
*bene mehe tanak, mršav
*bini mihi jezik
*egu-gaitz ekaitz oluja
*eLana ~ *eNala elai ~ enara Lastavica pokućarka
*gaztana gazta sir
*organa orga kola. kolica
*sen-be seme sin
*seni sehi sluga
*suni suhi zet
*un-be ume dijete, beba
*zani zain čuvar,straža
*zini zii, zi žir

Jedna od zagonetki baskijskog jezika je velik broj riječi koje počinju sa samoglasnicima, gdje su početni i drugi samoglasnik isti. Joseba Lakarra predlaže da je u pred-proto-baskijskom bila ekstenzivno ponavljanje, te da su kasnije neki početni suglasnici izbrisani, ostavljajući VCV uzorak u proto-baskijskom:

Pred-Proto-baskijski Proto-baskijski Euskara batua hrvatski
*dar*da-dar *adaR adar rog (anatomija)
*dats*da-dats *adats adats duga kosa
*der*de-der *edeR eder lijep, lijepa, lijepo
*dol*do-dol *odoL odol krv
*gor*go-gor *gogoR gogor tvrd
*nal*na-nal *anaL ahal moći
*nan*na-nan *anan-tz ahantz- zaboraviti
*nin*ni-nin *inin-tz ihintz rosa
*nol*no-nol *onoL ohol daska
*nur*nu-nur *unuR hur lješnjak
*zal*za-zal *azal azal kora (biljke)
*zen*ze-zen *zezen zezen bik

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Trask, L. The History of Basque Routledge: 1997 ISBN 0-415-13116-2