Protozvijezda

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Protozvijezde su zvijezde u nastajanju. Ovo nebesko tijelo (ili preciznije - formacija) je oblak, tj. nakupina međuzvjezdane prašine, koja u središtu ima gušći dio (sama protozvijezda u užem smislu) i veliki disk prašine koji se vrti oko nje.

Cijela formacija je ustvari protoplanetarni disk tj. sustav protozvijezde i pripadajućih joj planeta u nastajanju ili protoplaneta.

Protozvijezda svijetli vidljivim svjetlom (uz ostali dio spektra koji isijava) ne zbog nuklearnih procesa koji se u njoj odvijaju, kao što je slučaj s 'pravim' zvijezdama, nego usljed kemijskih reakcija koje u njoj nastaju. Protozvijezda, naime, još nije postigla dovoljnu gustoću materije od koje je sastavljena, da bi do nuklearne reakcije došlo.

Nastanak[uredi VE | uredi]

Nastanak protozvijezda i protosustava obično potiče supernova ili drugi siloviti svemirski događaj u blizini, koji proizvede dovoljno energije da bi udarni valovi koji pritom nastanu komprimirali međuzvjezdanu prašinu u dovoljnoj mjeri da nastanu gravitacijske (a možda i još neke druge) sile, koje potom privuku okolnu materiju u takav sustav, te se on onda nastavi komprimirati i formirati u "pravi" sunčev sustav.

Vidi još[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]