Prijeđi na sadržaj

Protuobavještajna djelatnost

Izvor: Wikipedija

Protuobavještajni rad ili djelatnost sastoji se od prikupljanja i obrade podataka te poduzimanja raznih aktivnosti radi zaštite državnih tijela, štićenih osoba, institucija ili postrojenja od interesa za državu kao i tajnih podataka od nelegalnih aktivnosti stranih obavještajnih službi, organizacija, skupina ili pojedinaca.

Protuobavještajni rad sastoji se od širokog spektra mjera i radnji u operativnom i analitičkom smislu koje se poduzimaju kako bi se identificirale i razumjele aktivnosti stranih obavještajnih službi, organizacija, skupina ili pojedinaca.

Protuobavještajni rad uključuje i od određivanja prioriteta protuobavještajne zaštite kako bi se poduzele mjere protuobavještajne zaštite te neutralizirale prijetnje za nacionalnu sigurnost.

Protuobavještajni rad podrazumijeva i prikupljanje podataka značajnih za suzbijanje aktivnosti stranih sigurnosno-obavještajnih službi i osoba koje za potrebe stranih sigurnosno-obavještajnih službi, stranih država ili međunarodnih organizacija sigurnosno-vojno-političkog karaktera prikupljaju ili posjeduju podatke i saznanja, dokumentaciju ili predmete od značaja za nacionalne interese.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Sigurnosno-obavještajne agencije (http://www.soa.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: SOA.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]