Pruska unija (Evangelička kršćanska crkva)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Pruska unija (Evangelička kršćanska crkva) (njemački Evangelische Kirche der altpreußischen Union, kratica Abk. EKapU, APU) je bila crkvena unija nastala spajanjem Evangeličke (luteranske) Crkve i Reformirane (kalvinističke) crkve u Pruskoj, nizom uredaba - među njima i Unionsurkunde koju je objavio kralj Fridrika Vilima III. Crkveno tijelo koje se 1817. pojavilo s Unijom je bilo najveća samostalna vjerska organizacija u Weimarskoj Njemačkoj s oko 18 milijuna upisanih župljana. Ugnjetavanja i miješanje od strane različitih vlada izazvalo je dva crkvena raskola (jedan trajni od 1830-ih, jedan privremeni 1934. – 1948.) - uključujući i progone mnogih župljana.

U 1920-ima Druga Poljska Republika i Litva, a u 1950-im do 1970-ih DR Njemačka, NR Poljska i Sovjetski Savez nametali su stalne ili privremene organizacijske podjele, uklanjali cijele zajednice, i oduzimali crkvenu imovinu, oskvrnuli ili prebacili ih na razne "Crkve po odobrenju Vlada ". Tijekom Drugog svjetskog rata crkvu su mnogo razorila strateška bombardiranja tijekom Drugog svjetskog rata, a do kraja rata mnogi župljani pobjegli od napada sovjetskih snaga. Nakon rata kompletne crkvene pokrajine su nestale nakon protjerivanja većine župljana koji žive istočno od crte Odra - Nisa.

U dvama poslijeratnim razdobljima dogodile su glavne reforme unutar crkve, jačanje demokratskog sudjelovanja župljana i ravnopravnost muškaraca i žena. U teologiji crkva broji mnoge poznate osobe kao svoje članove - kao što su Friedrich Schleiermacher, Julius Wellhausen (privremeno), Adolf von Harnack, Karl Barth (privremeno), Dietrich Bonhoeffer, ili Martin Niemöller (privremeno). U ranim 1950-im godina Crkveno se tijelo pretvara u kišobran, nakon što su njegove crkvene pokrajine preuzela neovisnost u kasnim 1940-ihma nakon pada broja župljana zbog njemačke demografske krize i rastućeg opadanja religioznosti, crkva je spojena u Savez crkava reformacijske baštine u 2003. Brojne promjene u povijesti crkve ogledaju se u nekoliko promjena imena. Istovremeno stvorena kršćanska denominacija Pruske unije postoji sve do današnjih dana i sljedeća crkvena tijelima se drže uz nju: