Dietrich Bonhoeffer

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Dietrich Bonhoeffer (Breslau (danas Wrocław), Šleska, Poljska, 4. veljače 1906., - 9. travnja 1945., Flossenburg), njemački protestantski pastor, teolog, borac protiv nacizma, te jedan od osnivača Ispovjedne Crkve, kršćanskog pokreta otpora nacizmu.

Rodio se u mjestu Breslau, Šleska, u obitelji srednje klase. Imao je sestru blizanku Sabine, a njih dvoje su bili šesto i sedmo dijete od ukupno osam koliko ih je bilo. Jedan brat mu je poginuo u Prvom svjetskom ratu, a drugi je bio poznati psihijatar u Berlinu.Iako je mislio da će krenuti očevim stopama, osjetio je Božji poziv i odlučio postati svećenik. Obitelj je poduprla njegovu odluku.Završio je sjemenište i postao doktor teologije. Nije odmah postao aktivan u svom poslanju,već je otišao u inozemstvo. Sa 24 godine bio je u SAD-u i skupio mnogo duhovnih pjesama u baptističkoj crkvi. Zabilježio ih je i odnio kući u Njemačku.Kratko je bio u Londonu gdje je propovijedao u dvije protestantske crkve njemačkim jezikom. Kada je stigao u Njemačku, počeo je propovijedati a napisao je i nekoliko knjiga.Snažan protivnik nacizma i Adolfa Hitlera, bio je ogorčen zbog toga što Crkva ne reagira i htio je veću ulogu u kritici nacionalsocijalističkog režima. Nije podržavao antisemitsku politiku.

Iz potrebe za otporom nacizmu, zajedno sa još nekoliko uglednih crkvenih dužnosnika, osnovao je Ispovjednu Crkvu. Pomagao je da Židovi odu iz Njemačke.Nacisti su mu zabranili propovijedati, kasnije poučavati a na kraju i svaki javni rad. Imao je organizirane predavanja za pastore Ispovjedne Crkve, a povezao se i sa pripadnicima Abwehra,(Njemačke vojne obavještajne službe) koji su htjeli zbaciti nacistički režim. Nakon što je Operacija Valkire (Srpanjska urota) 1944. propala, zatvoren je i seljen u razne konc-logore završivši u Flossenburgu, gdje je pogubljen vješanjem u zoru 9. travnja 1945. godine, tri tjedna prije oslobođenja grada. S njim je pogubljen i njegov brat Klaus te dvojica njegovih šurjaka. Junak njemačkog otpora nacizmu, kao i Sophie Scholl. Do njega je doveo trag novca upotrebljenog za spas Židova.

Bibliografija na hrvatskom jeziku[uredi VE | uredi]

  • Otpor i predanje, Zagreb, 1974. (1. izdanje), 1993. (2. izdanje)
  • Zajednički život, Osijek, 1987. (1. izdanje), 1995. (2. izdanje)
  • Cijena učeništva, Osijek, 1995.
  • Etika, Rijeka, 2009.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]