Prvenstvo Hrvatske u hokeju na ledu 1940./41.

Izvor: Wikipedija

Prvenstvo Hrvatske u hokeju na ledu u sezoni 1940./41. Prvak je postalo Varaždinsko športsko društvo.[1]

Prvenstvo se je igralo kao prvenstvo Banovine Hrvatske. Favorit prvenstva bio je HAŠK, koji je prošle sezone na državnom prvenstvu koje se je održalo u Ljubljani bila najbolja hrvatska momčad. HAŠK je tada bio drugi iza prvaka Ilirije. HAŠK je za ovu sezonu prikupio jaku momčad.

Parovi su bili izždrijebani. VŠD je prvu utakmicu igrao s HAŠK-om. Igrao je na svom klizalištu. Pobijedio je VŠD 1:0, pogotkom pretkraj utakmice. Pobjednik ove utakmice igrao je poluzavršnicu u Zagrebu s KSU iz Karlovca.

Drugi par bili su zagrebački ZKD i karlovački KSU. Do utakmice nije došlo, nego je kao finalist ušao ZKD.

Završnica se tako igrala siječnja 1941. u Zagrebu protiv ZKD-a. Pobijedio je 3:2, nakon vodstva od 3:0. ZKD je smanjio na 3:2. Uskoro se spustila magla, 7 minuta prije kraja susreta. ZKD je na prijevaru pokušao izjednačiti, što mu je i uspjelo, jer je njihov igrač poslužio se rukom. Suci su priznali pogodak, na što su igrači VŠD-a napustili klizalište. Nepravda je ispravljena. Sutradan se odigralo po regularnim uvjetima preostalih 7 minuta koliko je preostalo kad je magla pala na klizalište. Ostalo je 3:2 za VŠD.

VŠD je igrao u sastavu: Renaud, A. Takač, Klobučarić, Antolić, Vojtjehovski, Vrančić i Cerinski.

KSU je osporavao, prigovarao i bunio se, bio prvakom. Nešto poslije odigrana je prijateljska utakmica između VŠD-a i KSU-a koja je zbog ovih osporavanja bila neslužbenim dvobojem za prvaka. VŠD je pobijedio 1:0, a s obzirom na broj prigoda, moglo je biti i4:0.

VŠD je poslije sudjelovao na prvenstvu Jugoslavije. U poluzavršnici je pobijedio subotički Palić (prvaka Srbije) 7:0, a u završnici je izgubio od Ilirije (prvaka Slovenije) 10:0.

Izvor[uredi | uredi kôd]

  • Športske vijesti. V. Š. D. prvak Banovine Hrvatske u hokeju na ledu, Hrvatsko jedinstvo, Varaždin, 18. siječnja 1941., str. 6
  • Športske vijesti. Hokej na ledu. VSD : KSU (Karlovac) 1:0 (1:0, 0:0, 0:0), Hrvatsko jedinstvo, Varaždin, 25. siječnja 1941., str. 6
  • Športske vijesti. Hokej na ledu. VŠD POBIJEDILO PRVAKA SRBIJE SA 7:0, Hrvatsko jedinstvo, Varaždin, 8. veljače 1941., str. 6
  1. Večernji list Robert Peharda: Zagrebačkom ZKD-u nisu pomogli ni magla ni gol postignut rukom, 14. svibnja 2010.