Tahitski zovoj

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Pseudobulweria rostrata)
Tahitski zovoj
Status zaštite

Status zaštite: Blizu ugroženosti (nt)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Procellariiformes
Porodica:Procellariidae
Rod:Pseudobulweria
Vrsta:P. rostrata
Dvojno ime
Pseudobulweria rostrata
(Peale, 1848)
Rasprostranjenost
Podvrste
  • Pseudobulweria rostrata trouessarti
  • Pseudobulweria rostrata rostrata
Sinonimi
Pterodroma rostrata
Baze podataka

Tahitski zovoj (lat. Pseudobulweria rostrata) je morska ptica roda Pseudobulweria iz porodice zovoja. Duga je 39 cm, a teška je 410-520 grama. Ima raspon krila 84 cm. Ima dvije podvrste: Pseudobulweria rostrata trouessarti i Pseudobulweria rostrata rostrata. Prije se podvrstom smatrala i Beckova burnica. Nosila je latinski naziv Pseudobulweria rostrata becki. Tamnosmeđe je boje.

Staništa, populacija i gniježdenje[uredi | uredi kôd]

Živi u Američkoj Samoi, Australiji, Fidžiju, Francuskoj Polineziji, Meksiku, Novoj Kaledoniji, Novom Zelandu, Salomonovim otocima, Tongi, Vanuatuu i možda na Kukovim Otocima. Staništa su joj tropske i suptropske šume. Ovoj vrsti je smanjen rizik za izumiranje jer je nastanjena na velikom broju otoka. Populaciju joj ugrožavaju neki grabežljivi sisavci kao što su crni štakor, divlja svinja i divlja mačka. Sezona gniježdenja kod ovih ptica je između ožujka i srpnja. Gnijezde se u kolonijama koje se prostiru na nekoliko kvadratnih kilometara. Jaja polažu u jazbine. Okvirna populacija ove vrste je 20 000 jedinki.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. siječnja 2009. Pristupljeno 24. rujna 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Pseudobulweria rostrata
Wikivrste imaju podatke o taksonu Pseudobulweria rostrata