Prijeđi na sadržaj

Francuska Polinezija

Izvor: Wikipedija
Francuska Polinezija
Polynésie française
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo
"Tahiti Nui Mare'are'a"
"Liberté, égalité, fraternité"
Himna
Marseljeza
Glavni grad Papeete
Službeni jezik francuski
Državni vrh
 - Predsjednik Édouard Fritch
Površina
 - ukupno 4 167 km2
 - % vode 12 %
Stanovništvo
 - ukupno (2002.) 245 405
 - gustoća 64/km2
Valuta CFP franak
Pozivni broj +689
Vremenska zona UTC -10
Internetski nastavak .pf

Francuska Polinezija je prekomorska zemlja Francuske (francuski: pays d'outre-mer, ili POM) koja se nalazi u Tihom oceanu otprilike 6 000 km istočno od Australije. Glavni i najpoznatiji otok je Tahiti koji se nalazi u skupini Društvenih otoka (Îles de la Société). Na Tahitiju se nalazi i glavni grad Papeete.

Povijest

[uredi | uredi kôd]

Francuska je aneksirala polinezijeske otoke u 19. stoljeću.

Administracija

[uredi | uredi kôd]

Između 1946. i 2003.godine, Francuska Polinezija je imala status prekomorskog teritorija Francuske (francuski: territoire d'outre-mer, ili TOM). 2003. i početkom 2004. nakratko je imala status prekomorskog kolektiva (francuski: collectivité d'outre-mer, ili COM). Status prekomorske zemlje daje veliku autonomiju Polineziji za unutarnja pitanja, dok je za obranu, obrazovanje i vanjska pitanja zadužena Francuska.

Politika

[uredi | uredi kôd]

U rujnu 1995. godine, diljem Francuske su se održavali prosvjedi radi nukulearnih pokusa na atolu Mururoa. Testiranja su ukinuta u siječnju 1996. godine.

Upravna podjela

[uredi | uredi kôd]

Francuska Polinezija se sastoji od 5 administrativnih cjelina:

Zemljopis

[uredi | uredi kôd]

Francuska Polinezija se sastoji od više grupa otoka, od kojih je najvažniji Tahiti. Otoci se nalaze na području na kojem su česte sezmičke aktivnosti.

Francuska Polinezija se rasprostranjuje na ukupno 2,5 milijuna km² Tihog oceana, što otprilike odgovara površini Europe. Sastoji se od 118 otoka koji su vulkanskog i koraljnog porijekla. Otoci su raspoređeni u pet arhipelaga:

Gospodarstvo

[uredi | uredi kôd]

Francuska Polinezija ima srednje razvijeno gospodarstvo, ovisno o uvozu dobara, turizmu i financijskoj pomoći Francuske. Turistička infrastruktura je posvuda prisutna.

Također je vrlo razvijena kultura uzgajanja bisera za nakit.

Stanovništvo

[uredi | uredi kôd]

83% stanovnika Francuske Polinezije su Polinežani, 12% bijelci, i 5% istočni azijati (većinom Kinezi). U 2002. godini, 69% stanovništva je živjelo na otoku Tahiti.

Tahićanske djevojke 1860. – 1879.

43,1 % stanovnika ima manje od 20 godina. Kršćanstvo je glavna religija u Francuskoj Polineziji. Najviše je protestanata i katolika.

Gradska naselja

[uredi | uredi kôd]

Glavna gradska središta su: Faaa, Papeete, Punaauia, Pirae, Mahina, Paea, Papara i Arue.

Kultura

[uredi | uredi kôd]

Polinezija ima najmanju stopu kriminala u cijeloj Francuskoj. Lokalne televizijske postaje su: RFO Tempo Polynésie, RFO Télé Polynésie na francuskom i TNTV(Tahiti Nui TV)- na francuskom i tahićanskom.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]
Portal Francuske – Pristup člancima s tematikom o Francuskoj.