Vrtlarice

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Ptilonorhynchidae)
Vrtlarice
Ptilonorhynchus violaceus, Lamington National Park. QLD
Ptilonorhynchus violaceus, Lamington National Park. QLD
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Podred: Passeri
Porodica: Ptilonorhynchidae
Gray, 1841

Vrtlarice (Ptilonorhynchidae), porodica ptica vrapčarki na glasu po umjetnosti zavođenja. Uz raskošno perje mužjaci se odlikuju gradnjom gnijezda uz optičku iluziju da je gnijezdo veće nego što ustvari je, što postiži tako da prilikom gradnje gnijezda redaju predmete od najmanjeg ka najvećem.

Prilaz gnijezdu mužjak za ženku poploči kamenčićima i drugim materijalom. Prilikom gradnje gnijezda koje je učinjeno od suhe trave koriste i različiti upadljivi materijal, kao stakalca, šareno perje drugih ptica, cvijeće, kao i materijal ljudskog porijekla, šarene trake, folije, a pronađene su čak i zatvarači limenki i čahure od metaka.

Ovo spektakularno gnijezdo kojemu je cilj privući ženku poznato je kao sjenica, pa se te ptice nazivaju i sjeničarkama. Ovdje je zanimljivo i to što nakon što ženka odabere mužjaka na osnovu sjenice koju je izgradio, ona sama gradi gnijezdo i odgaja mlade.

Ptice ove porodice žive u Australiji i Novoj Gvineji. O njima je snimio film engleski prirodoslovac Sir David Attenborough

Rodovi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikivrsta
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o taksonu Ptilonorhynchidae
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Vrtlarice