Vrtlarice

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Vrtlarice
Ptilonorhynchus violaceus, Lamington National Park. QLD
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Passeriformes
Porodica: Ptilonorhynchidae
Gray, 1841
Područje života

Vrtlarice (Ptilonorhynchidae), porodica ptica vrapčarki na glasu po umjetnosti zavođenja. Uz raskošno perje mužjaci se odlikuju gradnjom gnijezda uz optičku iluziju da je gnijezdo veće nego što ustvari je, što postiži tako da prilikom gradnje gnijezda redaju predmete od najmanjeg ka najvećem.

Prilaz gnijezdu mužjak za ženku poploči kamenčićima i drugim materijalom. Prilikom gradnje gnijezda koje je učinjeno od suhe trave koriste i različiti upadljivi materijal, kao stakalca, šareno perje drugih ptica, cvijeće, kao i materijal ljudskog porijekla, šarene trake, folije, a pronađene su čak i zatvarači limenki i čahure od metaka.

Ovo spektakularno gnijezdo kojemu je cilj privući ženku poznato je kao sjenica, pa se te ptice nazivaju i sjeničarkama. Ovdje je zanimljivo i to što nakon što ženka odabere mužjaka na osnovu sjenice koju je izgradio, ona sama gradi gnijezdo i odgaja mlade.

Ptice ove porodice žive u Australiji i Novoj Gvineji. O njima je snimio film engleski prirodoslovac Sir David Attenborough

Rodovi[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Ptilonorhynchidae
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Vrtlarice