Punktualizam

Izvor: Wikipedija

Punktualizam (eng. punctuated equilibrium) ili isprekidana ravnoteža je jedan od modela tijeka evolucije. Za razliku od gradualizma, u punktualizmu se pretpostavlja da evolucijski procesi neke svojte teku brzo, a da veći dio filogenije ona biva ista i nepromijenjena. Dokazi koji idu u prilog ovom konceptu su ti da je ponekad teško naći prijelazne oblike neke svojte.

Ovu teoriju su razvili znanstvenici Richard Leakey i Peter Williamson s Harvardskog sveučilišta. Godine 1981. objavili su u časopisu Nature članak u kojem su dali dokaze za novi model tijeka evolucije. Oni su proučavali fosile puževa i školjkaša u Turkana jezeru u Keniji. Zaključili su da su neke vrste dugo vremena bile iste i nepromijenjena, ali da su dva puta u tijeku svoje evolucije doživjele eksploziju razvoja. To se događalo prije dva milijuna godina i prije sedamsto tisuća godina. Oni tvrde da su se dogodile određene promjene u okolišu koje su uzrokovale pojavu pojedinih tipova mekušaca koji su pobijedili u utrci za preživljavanje.

Autori objašnjavaju da postoji nešto što kontrolira gene, drži ih na "uzici", međutim taj stres iz okoliša ukida tu "uzicu" i zbivaju se promjene.

Valja naglasiti činjenicu da evolucija ne ide uvijek puževim korakom.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Kalafatić, M., 1998. Osnove biološke evolucije. Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, str. 18.