Računarstvo u oblaku

Izvor: Wikipedija
Elementi računarstva u oblaku

Računarstvo u oblaku (engleski cloud computing), paradigma je informatičke tehnologije (IT) koja opisuje pružanje IT infrastrukture kao što je prostor za pohranu podataka ili aplikacijski softver kao uslugu putem Interneta.

U tehničkom smislu opisuje pristup IT infrastrukture dostupnim preko računarne mreže bez potrebe instaliranja na osobno računalo.

Računarstvo u oblaku omogućuje organizacijama usredotočiti se na svoje osnovne djelatnosti umjesto trošenja sredstva na računalnu infrastrukturu i održavanje. Zagovornici napominju da računalstvo u oblaku omogućuje tvrtkama da izbjegavaju ili minimiziraju troškove infrastrukture.[1] Zagovornici također tvrde da računarstvo u oblaku omogućuje tvrtkama da brže iskušaju svoje aplikacije, poboljšanu upravljivost i manje održavanje te da tim IT timovima omogućuje brže prilagođavanje resursa u skladu s fluktuacijskim i nepredvidivim zahtjevima. Cloud provideri obično koriste model "pay-as-you-go", što može dovesti do neočekivanih troškova poslovanja ako administratori nisu upoznati s modelima određivanja cijena oblaka.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Multi-Cloud Management: Tools, Challenges and Best Practices. Insights on Latest Technologies - Simform Blog (engleski). 21. siječnja 2021. Pristupljeno 21. lipnja 2021.


Crystal Clear action run.svg Nedovršeni članak Računarstvo u oblaku koji govori o tehnologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.