Radica Jurkin

Izvor: Wikipedija
Radica Jurkin
Radica Jurkin.jpg

Radica Jurkin (2013.)

Državljanstvo Flag of Croatia.svg Hrvatska
Datum rođenja 6. prosinca 1954.

Radica Jurkin (Šibenik, 6. prosinca 1954.) hrvatska športska novinarka, voditeljica je Odjela za informiranje i izdavaštvo Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO), tajnica Komisije za informiranje i izdavaštvo od 2005. godine te članica uredništva časopisa "Olimp"

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodila se 6. prosinca 1954. u Šibeniku, a diplomirala je na Fakultetu za fizičku kulturu, danas Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, smjer športsko novinarstvo. Radila je kao športska novinarka u Vjesniku do 1984., kao glavna tajnica Saveza za fizičku kulturu Medveščak do 1989. i kao koordinatorica u Zagrebačkom športskom savezu do 1992. Do 1994. je radila kao profesorica tjelesne i zdravstvene kulture u Upravnoj i birotehničkoj školi u Zagrebu. Od 1995. godine radi u Hrvatskom olimpijskom odboru.

HOO[uredi | uredi kôd]

Urednica je web-portala HOO-a www.hoo.hr postavljenog za Igre u Atlanti 1996. Portal je 2003. godine uvršten među 10 najboljih u nacionalnom izboru Vidi Web top 100 u kategoriji sport i zdravlje. Koautorica je i urednica nacionalnog internetskog portala vijesti HOO Sportska Hrvatska utemeljenoga 2012. na web portalu www.hoo.hr i uz Željka Ercega nagrađena posebnim priznanjem Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) za doprinos medijskoj suradnji.

Koautorica je prve cjelovite monografije HOO-a "Na putu olimpizma: Hrvatski olimpijski odbor 1991. – 2006.", uz Antu Drpića i Zdenka Jajčevića te monografije “Hrvatska olimpijska obitelj” Zagreb, 2011. u izdanju HOO-a. Od 2002. godine urednica je većine publikacija HOO-a posvećenih nastupu hrvatskih športskih i olimpijskih delegacija na međunarodnim natjecanjima. Od 2003. godine članica je uredništva časopisa HOO-a Olimp i autorica rubrike Od Olimpa do Olimpa.

Izvršna je urednica knjige "Hrvatski olimpijci i odličnici" (Zagreb, 2016.) autora Jurice Gizdića s osnovnim bibliografskim podacima i rezultatima svih 933 hrvatskih sportaša koji su nastupili na olimpijskim igrama od OI u Parizu 1900. do Igara u Rio de Janeiru 2016. godine, što je prva knjiga takve vrste u hrvatskom sportu. Osim biografija olimpijaca u knjizi su i Hrvati članovi Međunarodnog olimpijskog odbora, predsjednici, tajnici i blagajnici Jugoslavenskog olimpijskog odbora iz Hrvatske, predsjednici i glavni tajnici Hrvatskog olimpijskog odbora te hrvatski dobitnici najvećih priznanja Međunarodnog olimpijskog odbora.

Ostala autorska djela[uredi | uredi kôd]

Autorica je prvih domaćih slikovnica za djecu športske tematike "Športići" i istoimenog, prvog interaktivnog CD-a na temu šport i olimpizam objavljenog 2007. godine. Koautorica je kazališne predstave "Športice i športići" postavljene 1999. u Dječjem kazalištu Dubrava u Zagrebu i izvedene više od 200 puta, među ostalim i na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku 2002.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Dobitnica je godišnje Državne nagrade za sport "Franjo Bučar" 2005. godine za osobit doprinos u promicanju olimpizma među djecom i mladima te Posebnog priznanja Hrvatskog zbora sportskih novinara (HZSN) 2013. za doprinos medijskoj suradnji i projekt nacionalnog servisa vijesti HOO-a „Sportska Hrvatska“.

Odlukom Predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana odlikovana je Spomenicom Domovinskog rata 1994. godine.