Radio Sunce

Izvor: Wikipedija
Radio Sunce
Infookvir radijska postaja
Razina lokalna (Splitsko-dalmatinska županija)
Frekvencija 90,9 i 92,9 Mhz
Jezik hrvatski
Početak emitiranja 22. ožujka 2010.
Vlasnik Županijska liga protiv raka - Split
Sjedište Split, Hrvatska
Adresa Spinčićeva 1, Split
Slogan najsunčaniji radio na svitu i okolici
Službena stranica https://www.radiosunce.com.hr/

Radio Sunce je neprofitna radijska postaja iz Splita. Nakladnik radija je udruga Županijska liga protiv raka - Split. Emitiranje programa je započelo 22. ožujka 2010. godine.[1] Radio Sunce emitira na frekvencijama 90,9 Mhz s odašiljača na Braču i 92,9 Mhz s odašiljača na Marjanu, za područje urbane aglomeracije grada Splita s približno 400 tisuća stanovnika.

Program[uredi | uredi kôd]

Radio Sunce program temelji na promociji zdravih životnih stilova u obliku emisija, priloga i kratkih radijskih formi. Kuriozitet programa je usmjerenost afirmativnom izričaju bez informacija iz crne kronike i politike. Glavna informativna emisija Sunčane vijesti donosi samo dobre vijesti i korisne informacije. U programu radija sudjeluju stručnjaci različitih profila, a proizvode se i emisije s dionicima iz civilnog društva te studentima i mladima. Radio prati i kulturu, ekologiju, baštinu, umjetnost i različita događanja na području Splitsko-dalmatinske županije i šire. Okosnicu programa čine, uz glazbu, edukativni i zabavni sadržaji.

Neki programski sadržaji[uredi | uredi kôd]

  • Emisija Đirada po Dalmaciji tematski pokriva kulturnu baštinu Dalmacije.
  • Emisija Sol zemlje prati civilno društvo.
  • Emisija Studenti za studente donosi teme iz studentskog života. Emisiju uređuju i vode studenti.
  • Emisija Mediteranske najzdravije namirnice svijeta proizvodi se u suradnji s Udrugom Zdravi grad i Centrom izvrsnosti George Mateljan.
  • Sunčane vijesti je glavna informativna emisija.

Posebni projekti[uredi | uredi kôd]

Radio Sunce organizira i provodi projekt pod nazivom Mogu i ja bit fit u kojem je cilj prijavljenim slušateljima pomoći da smršave i postignu zdravu fit formu. Radio sudjeluje u organizaciji i provedbi manifestacije pod nazivom Zdravlje je moj đir koja se održava sredinom svibnja u Splitu.

Slušanost[uredi | uredi kôd]

Prema istraživanjima agencije Ipsos puls Radio Sunce je druga postaja po slušanosti na svom koncesijskom području.[2]

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Radio Sunce je neprofitna radijska postaja i prva hrvatska postaja koja program emitira iz bolnice, odnosno iz prostora u KBC Split s lokacije Firule.[3] Prvi pjevanu pjesmu za radio snimio je Tedi Spalato.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Divna Zenić Rak: Radio Sunce proslavio rođendan: Imaju dobru glazbu i ne dave politikom, eto, zato ih slušam!, Slobodna Dalmacija, 24. ožujka 2015. (pristupljeno 24. ožujka 2015.)
  2. Sandra Bolanča: Globus Radio bez žutila i reklama, 31. ožujka 2015. (pristupljeno 31. ožujka 2015.)
  3. Ivica Marković: Radio ‘Sunce’ - krenula prva radiopostaja iz bolnice, Slobodna Dalmacija, 23. ožujka 2010. (pristupljeno 23. ožujka 2010.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]