Radiotelevizijski odašiljač Biokovo

Izvor: Wikipedija
Radiotelevizijski odašiljač Biokovo
Osnovni podatci
Mjesto Sveti Jure (Biokovo), Hrvatska
Status gradnje dovršen
Korisnici
Namjena odašiljanje radijskog i televizijskog programa
Vlasnik OiV
Tehnički podatci
Visina 90 m
Materijal čelik

Radiotelevizijski odašiljač Biokovo je radijski i televizijski odašiljač smješten na planini Biokovi u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Jedan je od 17 glavnih TV odašiljača koji čine glavnu DVB-T mrežu. Koristi se za pokrivanje RTV signala juga Hrvatske (najviše srednje Dalmacije), a njegovim se signalom koriste i RTV kuće iz BiH za pokrivanje signalom zapadne Hercegovine.

Vrh odašiljača je zapravo najviša točka u hrvatskoj. Podloga na kojoj je odašiljač je 1762 metra i visina odašiljača je 90 metara, što je ukupno od 1852 mn/v. Time je dvadesetak metara višim od Sinjala, najvišeg vrha Hrvatske koji se proteže do 1831 mn/v.[1]

Na samom vrhu, pristup je zabranjen.[2] Odašiljač je 1965. godine izgradila tadašnja Televizija Zagreb. Za potrebe gradnje sagrađena je i cesta, koja je asfaltirana 1978. godine. Cestu su većinom gradili ljudi s Makarskog primorja. Odašiljač je visok 90 metara, a vrh odašiljača je najviša točka u Hrvatskoj, s visinom od 1852 metra.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Stjepan Roglić: Radiotelevizijski odašiljač Biokovo na Sv. Juri HPD Sveti Jure. 3. prosinca 2007. Pristupljeno 18. travnja 2020.
  2. Radiotelevizijski odašiljač Biokovo na Sv. Juri