Radojica Perišić

Izvor: Wikipedija

Radojica Perišić (selo Kazanci u općini Gacko, 1906.Razboj Lijevče, 4. travnja 1945.), pravoslavni svećenik i četnički zapovjednik i vojvoda. Zapovijedao je Mostarskom i Golijskom brigadom koje su bile u sastavu Nevesinjskog korpusa, poznatog po pokoljima nad muslimanima Hercegovine, Crne Gore i Sandžaka.

Perišić je, zajedno sa žiteljima Golije i cijele Stare Hercegovine, podigao ustanak protiv NDH u lipnju 1941. godine u koji su se kasnije uključili Hercegovci i četnički zapovjednici iz Hercegovine Milorad M. Popović i drugi.

Ubili su ga ustaše u Bitci na Lijevča polju. Kada se povlačio s ostalim crnogorskim četnicima, 4. travnja ujutro, ustaške i domobranske postrojbe iznenada su napale Đurišićeve snage i nanijele im ozbiljne gubitke. Samo u prvom udarcu uništen je cijeli stožer Gatačke brigade, sa zapovjednikom svećenikom Radojicom Perišićem na čelu.[1][2] Na suđenju je Dragoljub Mihailović kazao da tijekom rata nije imao podataka o popu Perišiću.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. www.znaci.org, "Nikola Milovanovic - DRAZA MIHAILOVIC", pristupljeno 8. travnja 2015.
  2. dragovoljac.comArhivirana inačica izvorne stranice od 6. ožujka 2021. (Wayback Machine), "Tko je bio general Drinjanin?", objavljeno 25. travnja 2014., pristupljeno 8. travnja 2015.
  3. www.e-novine.comArhivirana inačica izvorne stranice od 15. prosinca 2012. (Wayback Machine), "Svi smo sarađivali sa Nemcima, osim mene", objavljeno 30. listopada 2012., pristupljeno 8. travnja 1945.