Randy Rhoads

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Randy Rhoads
Randy Rhoads with Les Paul guitar (1980).jpg
Randy Rhoads, 1980.
Ime u rodnom listuRandall William Randy Rhoads
Rođen/a6. prosinca 1956
Umro/umrla19. ožujka 1982.
Žanr/ovirock, heavy metal
Zanimanjeglazbenik, skladatelj
Instrumentgitara
Djelatno razdoblje1972.1982.
Producentska kućaEpic, CBS Sony, Jet
AngažmanOzzy Osbourne, Quiet Riot
Internetska stranicarandyrhoads.us
Značajni instrumenti
Jackson Randy Rhoads
Karl Sandoval "Polka Dot" Flying V
Gibson Les Paul Custom

Randall William Randy Rhoads (Santa Monica, 6. prosinca 1956.Leesburg, 19. ožujka 1982.) bio je američki rock gitarist i skladatelj.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Tijekom uspješne desetgodišnje glazbene karijere bio je najprije suosnivač američke hard rock skupine Quiet Riot, a zatim i kao gitarist zaslužan za vrlo uspješan samostalni glazbeni pohod Ozzyja Osbourna nakon što je ovaj napustio Black Sabbath. Tijekom tog kratkog, ali važnog razdoblja u Osbourneovoj glazbenoj karijeri snimljena su dva vrlo uspješna albuma: Blizzard of Ozz 1980. i Diary of a Madman 1981. Randy Rhoads dao je veliki doprinos tijekom snimanja ta dva albuma.

Odgojila ga je samohrana majka, koja ga je i prva poučila umijeću sviranja klasične gitare, što ċe kasnije imati veliki utjecaj na mladoga Randya u njegovu stvaranju jedinstvenoga rock-zvuka na električnoj gitari. Zahvaljujuċi tome, Randy Rhoads pomogao je Ozzyju Osbourneu u stvaranju novoga stila u heavy metal glazbi, objedinjujuċi elemente klasične glazbe s agresivnom rockerskom senzibilnošċu i izuzetnom vještinom sviranja električne gitare. Za samo dvije godine stvorio je glazbenu ostavštinu koja je u velikoj mjeri zauvijek promijenila heavy metal, pa su mnogi rock-gitaristi kasnije slijedili njegov primjer prilikom razvijanja vlastitoga stila sviranja rocka na gitari.

Randy Rhoads poginuo je u zrakoplovnoj nesreċi 19. ožujka 1982. prilikom koncertne turneje s Ozzyjem Osbourneom.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]