Rat za Chaco

Izvor: Wikipedija
Rat za Chaco
Paraguayos en alihuatá.jpg
Paragvajski vojnici 1932.
Vrijeme 1932.1935.
Lokacija Gran Chaco
Ishod
Sukobljeni
Flag of Bolivia.svg Bolivija Flag of Paraguay.svg Paragvaj
Vođe
Daniel Salamanca Urey Eusebio Ayala

Rat za Chaco (španjolski: Guerra del Chaco) bio je rat između Bolivije i Paragvaja (1932.1935.), zbog kontrole nad sjevernim dijelom regije Gran Chaco, za koju se smatralo, da je bogata naftom.

Također se spominje i kao "rat žednih" (španjolski: La Guerra de la Sed), jer su se borbe odvijale u polusušnom području Chacoa.

Rat je bio najkrvaviji vojni sukob u Južnoj Americi tijekom 20. stoljeća. Sukobile su se dvije najsiromašnije zemlje Južne Amerike, koje su prethodno izgubile teritorije u ratovima tijekom 19. stoljeća. Tijekom rata, obje zemlje suočavale su se s poteškoće u opskrbi svojih vojski, jer su kontinentalne zemlje pa njihova vanjska trgovina i kupnja oružja ovisi o spremnosti susjednih zemalja, da im pomognu. Bolivija je uz to imala i loše ceste.

Premda je Bolivija imala unosan prihod od rudarstva i bolje opremljenu i veću vojsku od Paragvaja, ipak je rat otišao u korist Paragvaja, koji je do kraja rata kontrolirao većinu spornih područja, te je na kraju dobio i dvije trećine spornih teritorija u mirovnim ugovorima.