Rat za Chaco

Izvor: Wikipedija
Rat za Chaco

Paragvajski vojnici 1932.
Vrijeme 1932.1935.
Lokacija Gran Chaco
Ishod
Sukobljeni
Bolivija Paragvaj
Vođe
Daniel Salamanca Urey Eusebio Ayala

Rat za Chaco (španjolski: Guerra del Chaco) bio je rat između Bolivije i Paragvaja (1932.1935.), zbog kontrole nad sjevernim dijelom regije Gran Chaco, za koju se smatralo, da je bogata naftom.

Također se spominje i kao "rat žednih" (španjolski: La Guerra de la Sed), jer su se borbe odvijale u polusušnom području Chacoa.

Rat je bio najkrvaviji vojni sukob u Južnoj Americi tijekom 20. stoljeća. Sukobile su se dvije zemlje Južne Amerike, koje su prethodno izgubile teritorije u ratovima tijekom 19. stoljeća. Tijekom rata, obje zemlje suočavale su se s poteškoće u opskrbi svojih vojski, jer su kontinentalne zemlje pa njihova vanjska trgovina i kupnja oružja ovisi o spremnosti susjednih zemalja, da im pomognu. Bolivija je uz to imala i loše ceste.

Premda je Bolivija imala unosan prihod od rudarstva i bolje opremljenu i veću vojsku od Paragvaja, ipak je rat otišao u korist Paragvaja, koji je do kraja rata kontrolirao većinu spornih područja, te je na kraju dobio i dvije trećine spornih teritorija u mirovnim ugovorima.