Ratko Janev

Izvor: Wikipedija


Ratko K. Janev (Sandanski, 30. ožujka 1939.) makedonski je znanstvenik i profesor svjetskog ugleda u području atomske i nuklearne fizike.

Ratko Janev

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se je u Sandanskom 1939. godine i gimnaziju je završio u Skoplju, a studirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu gdje je i završio poslijediplomski studij 1956. godine. Doktorirao je fiziku 1968. godine u Beogradu na Prirodoslovno-matematičkom Fakultetu.[1]

Radio je na institutu Boris Kidrič u Vinči, gde je stekao zvanje znanstvenog savjetnika.[2] Bio je predavač i profesor na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Skoplju iz oblasti nuklearne i atomske fizike. Od 1969. godine predaje atomsku fiziku na poslijediplomskim studijima na beogradskom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Radio je kao znanstveni savjetnik na Institutu za fiziku u Zemunu do prelaska na funkciju u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju.[3] Gostovao je na mnogim europskim i američkim fakultetima i institutima kao profesor.[4] Pored toga, radio je i u prestižnim institutima u Japanu i Kini.[5]

Član je Makedonske akademije znanosti i umjetnosti (MANU).[6] Objavio je mnoštvo radova iz područja atomske fizike i bliskih ili srodnih znanstvenih oblasti preko 500 znanstvenih radova.

Ratko Janev je jedan od najcitiranijih europskih fizičara u području atomske fizike[7] 2004. godine Janev je dobio prestižnu Humboldtovu nagradu za fiziku.

Izbor djela[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Doktorat je urađen na Sveučilište u Lenjingradu
  2. Zvanje znanstvenog savjetnika (rang redovitog profesora) je stekao 1981.
  3. . U MAAE rukovodi odjelom za atomske i molekularne informacije
  4. među kojima su sveučilište Princeton i Oakridge
  5. s najvišim znanstvenim zvanjima
  6. redoviti član Makedonske akademije znanosti i umjetnosti
  7. vidi Google Akademik (Google Scholar)

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Ratko K. Janev, Ljubo. A. Petkovski, Atomska fizika, Makedonska akademija nauka i umetnosti, Skoplje, 2012.

Vanjske povezice[uredi | uredi kôd]