Znanstvenik

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Znanstveno istraživanje
Znanstvenici u laboratoriju.

Znanstvenik je netko tko sustavno prikuplja i koristi istraživanja i dokaze, postavlja hipotezu i testira je, kako bi stekao i podijelio razumijevanje i znanje.[1] Može biti stručnjak u jednome ili više područja znanosti.[2] Znanstvenici istražuju s ciljem sveobuhvatnijeg razumijevanja prirode, uključujući fizičke, matematičke i društvene sfere.

Znanstvenici se također razlikuju od inženjera, koji dizajniraju, grade i održavaju uređaje za određene situacije. Kada znanost ima za cilj postizanje određene koristi, naziva se primijenjena znanost. Primijenjeni znanstvenik provodi istraživanje s ciljem, da razvije nove tehnologije i nove praktične metode. Kada znanost uključuje nedodirljive aspekte stvarnosti, naziva se prirodna filozofija.

Znanost i tehnologija kontinuirano su mijenjali postojanje čovjeka kroz proces inženjeringa. Kao profesija, znanstvenici su danas široko priznati. Uključuju teoretičare, koji uglavnom razvijaju modele da bi objasnili postojeće podatke i predvidjeli nove rezultate te one koji eksperimentiraju i uglavnom testiraju modele radeći mjerenja — iako je u praksi podjela između ove dvije aktivnosti jasno razlikovana, mnogi znanstvenici obavljaju oba zadatka.

Matematika je često grupirana među znanost. Neki od najvećih fizičara također su bili kreativni matematičari. Postoji kontinuitet od najvećih teoretičara do najviše empirijskih znanstvenika bez jasnih granica. S aspekta osobnosti, zanimanja, obučenosti profesionalne aktivnosti, postoji mala razlika između primijenjenih matematičara i teoretičara fizike.

Znanstvenici mogu biti motivirani na nekoliko načina. Mnogi imaju želju za razumijevanjem zašto je svijet takav kakvim ga vidimo i kako je postao takav. Oni pokazuju jaku radoznalost za stvarnošću. Druge motivacije su priznanje i prestiž ili želja da primjene znanje na korist ljudi, nacija, svijeta, prirode ili industrije (akademski znanstvenik i industrijski znanstvenik).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. https://sciencecouncil.org/about-science/our-definition-of-a-scientist/ Preuzeto 17. lipnja 2021.
  2. Oxford English Dictionary, 2nd ed. 1989.