Ratko Martinović

Izvor: Wikipedija
Ratko Martinović u razgovoru s Davidom Ickeom, 1. prosinca 2011. u Zagrebu

Ratko Martinović (Slavonski Brod, 7. svibnja 1985.), novinar, autor, pisac, predavač, voditelj i aktivist.[1] Zagovornik uporabe psihodeličnih tvari poput psilocybina, ayahuasce ili kanabisa u ljekovite[2] i spiritualne svrhe.[3] Svoje spoznaje temelji na istraživanjima poznatih autora, istraživača i znanstvenika, ali i na svojim vlastitim iskustvima.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Ratko Martinović je rođen u Slavonskom Brodu gdje je završio osnovnu školu Ivan Goran Kovačić i Tehničku školu Slavonski Brod. Nakon završenog školovanja počinje raditi kao kolumnist na BrodPortal.hr, a ubrzo radi posla odlazi u Zagreb gdje mu se otvaraju razne mogućnosti. Trenutno radi kao glavni urednik portala Nexus Svjetlost, voditelj je tv emisije Klopka na Slavonskobrodskoj televiziji (SBTV), kolumnist je na BrodPortal.hr i blogger na Blog.Večernji.hr. Osim toga, kao autor je napisao dvije knjige: "Svjetske misterije i tajne" (2007.), koja nije izdana u tiskanom obliku već u e-book formatu i koja je katalogizirana u publikaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice te knjige "Subliminalne poruke" (2014.). Radi i na romanu "Kaleidoskop" te knjizi masovne psihologije "Društveni inženjering", koji bi trebali izaći 2016. godine. Aktivno djeluje i kao novinar koji se specijalizirao u područjima sporta, filma i političkog novinarstva, s tisućama objavljenih članaka, filmskih recenzija, kolumna, TV i radio emisija te podcasta u kojima gostuju mnoge istaknute ličnosti današnjice poput Davida Ickea, Williama Engdahla, Stewarta Swerdlowa, Max Egana, Ricka Simpsona, Semira Osmanagića i mnogih drugih. Uz sve to, piše i kratke SF priče te je i organizator SF konvencije Marsonikon. Djeluje i kao aktivist koji se zalaže za potpunu legalizaciju kanabisa za osobne potrebe 5Arhivirana inačica izvorne stranice od 8. svibnja 2016. (Wayback Machine), a kao predsjednik hrvatske udruge "Medicinska konoplja"[4] je, uz ostale suradnike, napravio ogromne pomake u percepciji kanabisa kao ljekovite biljke.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Misterije i tajne
  2. Can psychedelic compounds play a part in drug dependence therapy?
  3. The Spirituality of Psychedelic Drug Users
  4. 6. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. svibnja 2016. Pristupljeno 8. svibnja 2016. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]