Razgovor:1. hrvatski gardijski zbor

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku 1. hrvatski gardijski zbor.
Rad na člancima
Pismohrane:

Prvi hrv. gardijski zdrug nema veze sa gardijskim zborom! Jedina poveznica među njima je zapovjedni lanac, odnosno Predsjednik RH. Od oko 3.000 profesionalnih vojnika stvorena je elitna postrojba čiji je zadatak nije bio samo zaštita šefa države, nego i obavljanje složenih borbenih akcija od padobranskih desanata, protuterorističkih djelovanja itd. U svom sastavu je imao čak i tenkove, topništvo, raketno naoružanje, transportne jurišne helikoptere itd.

Dakle u sastavu gardijskog zbora nikako nije mogao biti zdrug. To je kao da se kaže da se u sastavu jednog voda nalazi jedna bojna ili satnija.. Zbog toga smatram da je dio "Gardijski zbor u svojem sastavu činile su četiri bojne te 1. Hrvatski gardijski zdrug kao zasebna elitna borbena postrojba. Ona je bila smještena u vojarni Rakitje.." nepotreban. Vatel

Zdrug je borbena postrojba unutar Zbora[uredi kôd]

Gardijski zdrug bila je elitna borbena postrojba (zamišljeno kao američki Marinci) unutar Gardijskog zbora, ali s velikom samostalnošću. Ona nije osiguravala Predsjednika i ostale institucije državnog vodstva. Predsjednik RH izravno je zapovjedao Zborom, a time i Zdrugom. Zapovjednik Zdruga bio je general-bojnik Miljenko Filipović, a Zbora general-pukovnik Mile Ćuk. Gardijski zbor izdavao je časopis Gardist, u kojemu su bile opisane sve njene djelatnosti, kao i o elitnoj postrojbu, tj. zdrugu.

Vidi članak vezan uz Peti memorijalni turnir stožernog brigadira «Ante Šaškor - Brada», on je bio dozapovjednik zdruga: Odlukom pok. predsjednika Tuđmana od 25. veljače 1994. godine ustrojen je «Prvi hrvatski gardijski Zbor» u čijem sastavu djeluje borbena postrojba «Prvi hrvatski gardijski Zdrug» a u čiji sastav ulazi i bojna «Zrinski». Brigadir Šaškor postaje Načelnik Stožera, dozapovjednik Zdruga, jedne od najelitnijih borbenih postroji hrvatskih snaga koja je u svim osloboditeljskim akcijama imala u pravilu i najteže zadaće.[1]
--Zrinski 15:57, 6. ožujak 2008. (CET)

Vidi također članak u Vjesniku od 30. siječnja 1999.: Jedna od možda najvažnijih novosti u ustroju oružanih snaga je obuka po MPRI, koju je ove godine započeo hrvatski gardijski zdrug kao borbena postrojba prvoga hrvatskoga gardijskog zbora, a koju već četiri godine provode ostali dijelovi vojske. Prvi hrvatski gardijski zbor, koji je pod izravnim zapovjedništvom Predsjednika, ipak je ove godine prvi put ušao u sustavno planiranje ministarstva obrane i uklopio se u vojni proračun. Vjesnik. U novom ustroju MORH-a tri profesionalne brigade --Zrinski 16:16, 6. ožujak 2008. (CET)

Gardijski Zdrug i Gardijski Zbor imali su drukčiji ustroj[uredi kôd]

Zdrug i Zbor su imali drugačiji ustroj, neovisan jedan o drugome. Zapovjednik Zdruga nije odgovarao zapovjedniku Zbora, već Predsjedniku RH. Da je kojim slučajem Zdrug bio u sastavu Zbora kao što se tvrdi zapovjednik Zdruga bi prvo odgovarao zapovjedniku Zbora, a tek potom Predsjedniku. To su osnove vojne hijararhije. ZDRUG ili ZBOR je zdruzena jedinica, hrvatski izraz za BRIGADU. Znači ne može se reći da : "jedna brigada ima u svom sastavu tri bojne, te jednu brigadu kao zasebnu cijelinu". Tko god tako kaže griješi, jer je to organizacijski nemoguće kao i ovi novinari koji su nadrobili gluposti. To je česta pogreška jer unutar zbora/brigade ne može djelovati zdrug/brigada. --83.131.1.173 17:00, 6. ožujak 2008. (CET)